Брати Клюєви зберегли “сонячний” бізнес у Криму в обхід санкцій ЄС, – ЗМІ

 

Колишні народні депутати України Сергій і Андрій Клюєви не лише зберегли свій енергетичний бізнес у Криму після його анексії Росією, а й продовжують там працювати в обхід санкцій Євросоюзу.

Як передає “Новинарня“, про це стало відомо під час спільного розслідування “Настоящего времени” (канал “Радіо Свобода”) та антикорупційного проєкту “Муніципальний сканер”, що отримало назву “Кримський архів”.

Як з’ясували журналісти, кілька сонячних електростанцій в Криму, які раніше належали Клюєвим, після окупації півострова перереєструвалися в російському реєстрі. Але тепер їхніми засновниками є компанії з Австрії, Нідерландів, Кіпру і з Британських Віргінських островів. Частина цих компаній продовжує працювати, частина – перебуває в стадії ліквідації через судових процесів з російськими банками.

Ще до анексії компанії Клюєвих взяли кредити в українських і російських банків на будівництво геліостанцій в Україні. До 2017 року компанії накопичили величезні борги перед обома сторонами. Але якщо Україні довелося покривати збитки банків з державного бюджету (це близько мільярда доларів), то Росія почала судові процеси з власниками енергобізнесу.

Компанії до цього моменту заборгували близько 800 млн євро. Ішлося про кредити, які компанії групи Activ Solar брали у “Внешторгбанка” та “Сбербанка России” через їхні українські філії. Тоді ж російський глава анексованого Криму Сергій Аксьонов допускав, що держбанки заберуть геліостанції в рахунок кредитів.

Як з’ясували журналісти, незважаючи на санкції та судові процеси з Росією, станції Клюєвих в окупованому РФ Криму продовжують працювати. Власниками електростанцій виявилися понад десяток різних компаній зі схожими назвами. У всіх них працюють люди, тісно пов’язані з бізнес-активами Клюєвих.

Самі Клюєви перебували під персональними санкціями ЄС з 2014 року. Але до кінця 2018-го і початку 2019-го ці санкції були зняті.

Влада Кіпру по суті на запит “НВ” про можливе порушення санкцій не відповіла і порадила звернутися в компанії безпосередньо. Влада Нідерландів та Австрії не відповіла. На запити і дзвінки “НВ” жоден із братів Клюєвих не відповів.

Читайте також:
Компанія, яка перевозила у Крим “зелених чоловічків”, надалі порушувала санкції ЄС, – ЗМІ

У дружини редактора “Ліги сміху” виявили бізнес в окупованому Криму

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна