Близька до російського сенатора Бабакова компанія постачає електрику українським військам, – ЗМІ

 

Член Ради Федерації Росії, заступник голови комітету РФ з міжнародних справ Олександр Бабаков та його партнери по бізнесу, в тому числі президент московського футбольного клубу ЦСКА Євгеній Гінер, пов’язані з компаніями, які володіють активами в Криму і в материковій Україні. Підприємства поставляють електроенергію як російським військовим частинам на окупованому півострові, так і Збройним силам України.

Як передає “Новинарня“, про це стало відомо під час спільного розслідування “Настоящего времени” (канал “Радіо Свобода”) та антикорупційного проєкту “Муніципальний сканер”, що отримало назву “Кримський архів”.

Ідеться про компанії, які пов’язані або належали великій енергетичній компанії VS Energy, кінцеві бенефіціари якої – Гінер і Бабаков. Частина підрозділів VS Energy зареєстровані в Литві, Люксембурзі та Голландії. Через них управляються енергетичні підприємства в Україні та Росії.

Син Євгенія Гінера Вадим через ланцюжок кіпрських фірм контролює готельний комплекс “Ореанда” в Ялті. Президент ЦСКА (Москва) став також засновником компанії “Севэнергосбыт”, правонаступниці українського ПАТ “Севастопольенерго” та колишнього активу VS Energy.

“Севэнергосбыт” постачає електроенергію зокрема й на російські військові об’єкти в Криму. Наприклад, один із клієнтів компанії – 13-й судноремонтний завод Чорноморського флоту МО РФ – із грудня 2016 року уклав із цим підприємством контрактів на загальну суму майже 114 млн російських рублів (майже $1,8 млн).

Інші активи VS Energy діють на території материкової України. Холдингу належать енергокомпанії в п’яти областях: Херсонській, Кіровоградській, Житомирській, Чернівецькій та Рівненській. До мереж цих енергокомпаній підключені в тому числі військові частини Національної гвардії і Міноборони України. Так, із 2016 року на Кіровоградщині військові уклали дев’ять контрактів із “Кіровоградобленерго” на загальну суму 53 млн гривень.

Олександр Бабаков із травня 2018 року перебуває в українському списку санкцій, також він – під персональними санкціями ЄС і США.
При цьому в українському санкційному списку компанії VS Energy International NV або “ВС Енерджі Інтернешнл Україна” не фігурують.

Про те, що “єдинорос”, російський націоналіст Бабаков володіє значною частиною українських обленерго, і це загроза нацбезпеці, українську владу неодноразово попереджали зокрема й зі США. 

Читайте також:
Компанія, яка перевозила у Крим “зелених чоловічків”, надалі порушувала санкції ЄС, – ЗМІ

У дружини редактора “Ліги сміху” виявили бізнес в окупованому Криму

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.