Податкова повідомила, скільки ЄСВ і податків платитимуть ФОПи у 2020 році

 

Державна податкова служба України оприлюднила розміри податків та єдиного соціального внеску для фізичних осіб-підприємців на 2020 рік.

Зміни у розмірах ЄСВ та єдиного податку для ФОПів пов’язані з тим, що набув чинності Закон України “Про Державний бюджет на 2020 рік”, у якому змінено розміри мінімальної заробітної плати та прожиткового мінімуму, повідомляють у ДПС.

Так, мінімальна заробітна плата починаючи з 1 січня 2020 року становитиме 4723 грн на місяць (і впродовж року її збільшення не передбачається), а прожитковий мінімум для працездатної особи – 2102 грн на місяць.

Отже, ФОПам на першій групі спрощеної системи оподаткування з 1 січня 2020 року доведеться заплатити 1249,26 гривні на місяць (1039,06 гривні ЄСВ та 210,2 гривні єдиного податку).

ФОПам на другій групі спрощеної системи — 1983,66 гривні на місяць (1039,06 гривні ЄСВ та 944,6 гривні єдиного податку).

Для ФОПів на третій групі спрощеної системи оподаткування розмір єдиного податку залежатиме від розміру доходу та системи, яку обере платник: 3% від доходу за місяць для тих фізичних осіб, які сплачують податок на додану вартість (ПДВ) та 5% від доходу для тих, хто ПДВ не платить.
Розмір ЄСВ для третьої групи становитиме 1039,06 гривень на місяць.

Окрім того, з 1 січня зміниться розмір туристичного збору (його сплачують готелі та хостели). Він зросте до 23,62 гривні за 1 ніч перебування туриста в готелі для внутрішніх туристів з України.

За іноземного туриста готелю доведеться заплатити до 236,15 гривні за 1 ніч перебування. Остаточний розмір туристичного збору визначають місцеві ради.

Податок на нерухомість у 2020 році становитиме не більше 70,85 гривні за 1 квадратний метр.

Напередодні міністр фінансів Оксана Маркарова в інтерв’ю “НВ Бізнес” повідомила, що виступає за зменшення податків на зарплату та проти використання схеми з використання ФОПів замість найму працівників на роботу.

Як відомо, ставка податку на доходи фізичних осіб становить 18%. Крім цього, із зарплати вираховують 1,5% військового збору, а роботодавець зобов’язаний платити ще 22% єдиного соціального внеску з фонду заробітної плати працівника до Пенсійного фонду.

Таким чином, з кожної 1000 грн ставки, роботодавець платить 1220 гривень зарплати та податків, а працівник отримує 805 гривень.

Через високу ставку ЄСВ багато роботодавців оформлюють свої відносини з працівниками як з ФОПами. Тоді всі податкові зобов’язання падають на працівників (5% від доходу та 22% ЄСВ з мінімальної зарплати), а сам такий роботодавець не має жодних зобов’язань перед бюджетом.

Читайте також:
Зеленський підписав указ із мораторієм на перевірку ФОПів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна