Перед візитом до Баку Зеленський видав Азербайджану опозиційного активіста

доповнено

Україна депортувала до Азербайджану опозиційного блогера Ельвіна Ісаєва.

Про це повідомляють інформагентства з посиланням на Державну міграційну службу Азербайджану.

“Громадянина Азербайджанської Республіки Ісаєва Ельвіна Ільтіхам-оглу 1980 р.н. було депортовано до Азербайджану 12 грудня 2019 року за порушення імміграційного законодавства в Україні“, – сказано в повідомленні азербайджанського відомства.

Його ув’язнили в СІЗО в Азербайджані 14 грудня на підставі рішення суду в Баку від 22 серпня 2019 року. Раніше низка ЗМІ повідомили про зникнення Ісаєва в Києві.

ДМС АР не уточнює, в чому конкретно звинувачують Ісаєва.

Відомо, що Ісаєв гостро критикував президента Азербайджану Ільхама Алієва, називав його диктатором та розповідав про корупцію в Азербайджані.

Як пише “Кавказький вузол”, Ісаєв ще у 2001 році отримав громадянство Росії (через Північну Осетію). До літа ц.р. він жив із сім’єю в Санкт-Петербурзі (РФ), доки Дзержинський райсуд Петербурга ухвалив рішення видворити його в Азербайджан, визнавши винним у порушенні режиму перебування в Росії. Проте 10 вересня Санкт-Петербурзький міський суд направив справу на новий розгляд. Ісаєва відпустили з центру тимчасового утримання іноземних громадян у Ленінградській області, але його рідні висловлювали побоювання, що чоловіка можуть викрасти для видачі Азербайджану.

За даними ЗМІ, Ісаєва позбавили громадянства РФ. Надалі, у вересні, він виїхав до України.

Азербайджанський журналіст у вигнанні Фікрет Гусейнлі вважає, що Ісаєв став “жертвою обману”.

“Коли я дізнався про прибуття Ісаєва до Києва, сильно здивувався. Я зрозумів, що його відправили туди цілеспрямовано для проведення операції з метою подальшої передачі в Азербайджан”, – заявив Гусейнлі, який спілкувався з Ісаєвим під час його перебування в Україні.

За його словами, Ісаєв сказав, що “якісь люди йому обіцяли за гроші забезпечити візу до Словаччини”.

Гусейнлі вважає, що Ісаєва могли “заманити в Україну інші представники азербайджанських політемігрантів у Європі”.

Водночас існують дані, що Ісаєв належить до талишської меншини і під час проживання в Петербурзі брав участь у підтримці бойовиків “ДНР/ЛНР”.

Депортація Ісаєва – черговий випадок переслідування опозиції за межами Азербайджану, пише “Кавказький вузол”. Так, у травні 2017 року в Тбілісі зник азербайджанський журналіст Афган Мухтарлі.

Сам Фікрет Гусейнлі отримав політичний притулок у Нідерландах. Він був затриманий 14 жовтня 2017 року в київському аеропорту, оскільки азербайджанські правоохоронці ініціювали його міжнародний розшук за обвинуваченням у шахрайстві і незаконному перетині кордону. Гусейнлі звинувачення відкинув. Суд у Києві закрив справу про екстрадицію журналіст. У квітні 2018 року Гусейнлі покинув Україну.

Європейський суд з прав людини зажадав застосувати щодо Ельвіна Ісаєва так зване “правило 39” (вимога прийняти “забезпечувальні заходи” для гарантій безпеки), вказавши в повідомленні, що Росія зобов’язана утриматися від висилки блогера в Азербайджан, адже там він може бути підданий переслідуванням як опозиційний активіст.

За даними ЗМІ, в найближчі тижні очікується візит президента України Володимира Зеленського в Азербайджан.

Читайте також:
Турецькі спецагенти вивезли з України в Туреччину двох “ворогів Ердогана”

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна