Україна і Молдова підписали меморандум про взаєморозуміння щодо газу

 

Представники міністерств енергетики України та Молдови підписали меморандум про взаєморозуміння у сфері безпеки постачання газу.

Від України документ підписав заступник міністра енергетики та захисту довкілля з питань європейської інтеграції Костянтин Чижик, який у п’ятницю, 13 грудня, взяв участь у 17-му засіданні Ради міністрів Енергетичного співтовариства, що відбулося в Кишиневі.

“Меморандум закріпив намір двох міністерств щодо створення діалогу та взаємодопомоги між державами під час постачання газу, усунення та попередження серйозних порушень в енергетичних мережах, а також ефективного запобігання та пом’якшення перебоїв у постачанні природного газу, зокрема до захищених споживачів обох держав, що розташовані у прикордонній зоні”, – заявив Чижик, якого цитує пресслужба відомства.

Напередодні, 12 грудня прем’єр-міністр Молдови Іон Кіку в Києві обговорив з прем’єр-міністром України Олексієм Гончаруком постачання природного газу та його транзиту після 31 грудня 2019 року, що залежить від домовленостей між Україною та Росією.
Кіку заявив, що Молдова має є декілька варіантів забезпечення республіки газом навіть у разі припинення транзиту російського газу через Україну. Він пояснив, що, крім традиційного маршруту і реверсних постачань газу через Туреччину, Болгарію та Румунію, Молдова розглядає можливість купівлі газу в України.

Як відомо, дедлайн для укладення довгострокового контракту на транзит російського газу в Європу через територію України за європейськими правилами і українським законодавством спливає 13 грудня.
18 листопада “Газпром” направив “Нафтогазу” пропозицію про продовження на рік діючого контракту або укладення нового договору про транзит газу.
25 листопада “Нафтогаз” відповів, що сторони мають і надалі обговорювати продовження транзиту за європейськими правилами в тристоронньому форматі, і заявив про готовність розглянути пропозицію по виплатах “Газпромом” боргів не грошовими коштами, а через поставки газу.
“Газпром” вважає, що необхідними умовами продовження діючого контракту або укладення нового договору є відмова обох сторін від всіх взаємних претензій в міжнародному арбітражі і припинення всіх судових розглядів.
У НАК “Нафтогаз” вважають, що найвірогідніше Москва не підпише контракт щодо нового транзиту газу, але Україна та європейські партнери готові до цього і накопичили достатньо запасів газу у сховищах.

Читайте також:
Україна й Росія в Парижі не домовилися про нову угоду про транзит газу

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна