“Екстремістів” із ПНУК, яких гучно затримала СБУ, покарали умовно

 

Суд затвердив угоду про визнання винуватості у справі двох громадян України, які розробили план і здійснювали заходи на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу та захоплення державної влади в Україні.

Про це повідомляє “Судовий репортер” з посиланням на вирок Святошинського суду від 5 грудня.

Нагадаємо, 24-26 травня 2018 року в Празі в готелі “Кристал” відбувся з’їзд Першого національного українського конгресу (ПНУК) за участю близько 300 радикально налаштованих осіб.

Учасники з’їзду проголосили, що Верховна Рада України, Генеральна прокуратура України (включно з військовою прокуратурою) та МВС нелегітимні та є злочинними організаціями. Натомість ПНУК є легітимним законодавчим органом влади України та в її склад буде входити новостворений орган судової влади – т.зв. “Український народний трибунал”, новостворена служба безпеки – т.зв. “Таємна екзек’юта”, яка виконуватиме вироки, новостворений орган слідства – т.зв. “Конституційно-кримінальна комісія”.

Крім того, начебто заснували парамілітарні структури: т.зв. “Українську повстанську армію”, яка діятиме за межами території України, а також “Українську національну (народну) армію”, яка мала діяти на території України.

Наказом керівника ПНУК в обласних центрах України були створені парамілітаризовані формування.

Основними завданнями та напрямками УНА визначили опір і протидію Національній гвардії України та Національній поліції України, силове захоплення адміністративних будівель органів влади України та службових осіб, які їх очолюють, з метою насильницького захоплення влади.

Юрій Заболотній – батько 7 неповнолітніх дітей, позивний “Кий”, очолював Другий центральний легіон УНА “Центр” зі штабом в Києві.

За матеріалами справи, він виступав із закликами до повалення конституційного ладу в публічних місцях – у Вінницькій, Дніпропетровській областях і  ресторані “Черчіль” у Тернопол, а також модерував тематичну сторінку у соцмережі Facebook.

Іншу обвинувачену, Ольгу Тартасюк, призначили очільником відділу Аналітичного центру служби безпеки ДЦЛ УНА. Маючи підроблені документи кореспондента газети “Шевченківська Панорама” і довідки від громадської організації про проходження курсу стрільби, жінка отримала в поліції дозвіл і купила травматичний пістолет  “Форт 12РМ” для відстрілу патронів, споряджених гумовими кулями несмертельної дії. Крім того, в машині обвинуваченої знайшли 15 ножів. Експерт визнав їх холодною зброєю і такими, що мають мисливське призначення.

У вироку суду немає посилань на докази чи показання свідків, адже їх не досліджували у зв’язку з затвердженням угод про визнання винуватості.

Заболотного засудили до 5 років позбавлення волі без конфіскації майна, але звільнено від відбуття покарання з іспитовим строком 3 роки. Тартасюк – до 1 року і двох місяців позбавлення волі, але звільнено з іспитовим строком 1 рік.

У березні 2019 СБУ повідомила, що припинила діяльність керованого з Росії екстремістського об’єднання.

За версією СБУ, угруповання координувалось громадянином США Рустамом Ташбаєвим, уродженцем РФ, колишнім курсантом Калінінградського вищого військово-морського училища, якого у 2015 році видворили з України за підривну діяльність.

Як відомо, Руслан Ташбаєв – та сама “біла балаклава”, яка закликала до повстання з нагоди річниці Майдану в листопаді 2018 року. Подібні акції типу “Майдан 3.0” він ініціював і раніше. Близькі до нього особи брали участь в акціях протесту Михаїла Саакашвілі восени і взимку 2017-2018 років, зокрема у спробі захоплення Жовтневого палацу.

СБУ інформувала, що керівник цього угруповання в Україні Заболотній неодноразово затримувався співробітниками Національної поліції за незаконне зберігання зброї, пограбування та притягався до кримінальної відповідальності через заклики до повалення конституційного ладу.

Протягом тривалого часу Заболотній начебто вів переговори щодо отримання грошової допомоги для проведення екстремістської діяльності з відомим агентом російських спецслужб Дульським. У вироку суду йдеться, що Заболотній вважається несудимим, адже його судимість погашено.

Справу кваліфікували за ст.109 ККУ – дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади.

В українському Кримінальному кодексі немає відповідальності за екстремізм. Стаття 110-1 про екстремістську діяльність була запроваджена 16 січня 2014 у період Революції гідності пакетом так званих “драконівських законів”, що, за оцінками багатьох експертів, були спрямовані на суттєве скорочення прав і свобод людини. 23 лютого 2014 статтю про екстремізм було виключено з Кримінального кодексу.

Читайте також:
Загиблий полковник “Альфи” Каплунов був засекреченим свідком у справі про розстріл Майдану

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна