НАБУ відкрило справу щодо “слуги народу” Андрія Холодова

 

У Національному антикорупційному бюро відкрили кримінальне провадження щодо народного депутата від “Слуги народу” Андрія Холодова після публікації матеріалу “Слуга родинного бізнесу” у програмі журналістських розслідувань “Схеми: корупція в деталях”.

“4 грудня детективами НАБУ внесено відомості до ЄРДР за фактом можливого вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.2. ст.15, ч.2. ст.364 Кримінального кодексу України, а саме: закінченого замаху на вчинення злочину у вигляді зловживання владою або службовим становищем. Кримінальне провадження зареєстроване з урахуванням звернень, що надійшли до Національного бюро, та публікацій у засобах масової інформації”, – йдеться в офіційній відповіді НАБУ на запит “Радіо Свобода”.

Розслідування програми “Схеми: корупція в деталях” щодо Холодова опублікували 13 листопада.

Журналісти встановили, що народний депутат від “Слуги народу” Андрій Холодов – автор скандальної законодавчої поправки, яка збурила великих виробників сигарет – пов’язаний з тютюновим бізнесом, а отже, лобіюючи у Верховній Раді правку, що збільшує заробітки для роздрібних торговців тютюном, він відстоював свої інтереси.

Як писала “Новинарня“, жовтні Верховна Рада ухвалила законопроект №1049 з правкою № 8, якою змінюється формула перерозподілу прибутків між різними учасниками ланцюжка з торгівлі сигаретами.

Зокрема, збільшується маржа заробітку для оптових і роздрібних продавців тютюнових виробів.

До винесення в залу на голосування ця правка пройшла через комітет із питань фінансів, податкової та митної політики, і її підтримав голосуванням і публічно лобіює заступник голови комітету Андрій Холодов.

Проти такої правки виступили великі міжнародні тютюнові компанії, які мають свої фабрики в Україні. Водночас Холодов публічно заперечував те, що має якісь інтереси у торгівлі сигаретами.

Журналісти ж з’ясували, що фірма-власник кількох сотень столичних МАФів для торгівлі сигаретами – “Київ маркет солюшн” (КМС) – була заснована в родинному маєтку Холодова на Кіпрі, а компанії, які ведуть фактичний продаж тютюнових виробів у цих кіосках – “Віктрум” та “Інтертабако” – також із ним пов’язані, хоч це і ретельно замасковано за підставними власниками та нереальними адресами реєстрації цих фірм.

Читайте також:
У кандидата від “Слуги народу” Холодова виявили віллу у Відні й кумівство з Медведчуком

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна