Українцям можуть заборонити перетинати кордон із РФ за внутрішнім паспортом

 

Міністерство закордонних справ України підготувало на розгляд уряду пропозиції щодо скасування можливості перетину громадянами України державного кордону з Росією за внутрішнім паспортом та свідоцтвом про народження.

Як передає “Новинарня“, про це у четвер, 5 грудня, заявив держсекретар МЗС Андрій Заяць.

“МЗС України підготувало на розгляд Уряду пропозиції щодо перетину в’їзду українців до Росії за закордонними паспортами. Пропозиції підтримано всіма причетними органами влади. Так буде безпечніше!” – заявив він у своєму Twitter.

Як пояснив директор Департаменту консульської служби МЗС України Сергій Погорельцев, проєктом постанови Кабміну передбачено зупинення дій положень угод з РФ у період 1997 та 2011 років, укладених до початку російської агресії, , пише УНІАН.

Цими положеннями визначено перелік документів, за якими громадяни України мають право перетинати кордон з РФ, і це, серед іншого, внутрішній паспорт громадянина України та свідоцтво про народження для дітей віком до 16 років.

“Законом “Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України” чітко визначені документи, які дають право громадянину України на в’їзд або виїзд з України. Це паспорт громадянина України для виїзду за кордон, дипломатичний та службовий паспорти України, посвідчення особи моряка, посвідчення члена екіпажу та посвідчення особи на повернення в Україну (дає право лише на в’їзд в Україну). У разі прийняття урядом постанови з 1 березня 2020 року до громадян України, які перетинають кордон з РФ, будуть застосовуватися положення цього закону в частині паспортних документів, які дають право на виїзд за кордон”, – сказав Погорельцев.

Погорельцев, посилаючись на дані адміністрації Державної прикордонної служби України, зауважив, що необхідність внесення змін до угод 1997 і 2011 років з РФ пояснюється тим, що щороку зростає кількість випадків виявлення підробок як свідоцтв про народження, так і внутрішніх паспортів у формі книжечки.

“По-перше, свідоцтво про народження дитини не підтверджує належність до громадянства України та не містить фотографії його власника, що унеможливлює ідентифікацію дитини на підставі цього документа, а також створює загрозу незаконного вивезення цієї дитини.

По-друге, як внутрішній паспорт, так і свідоцтво про народження не містять інформацію про особу латиницею, що тим самим унеможливлює проведення перевірки цієї особи на наявність можливих обмежень на перетинання державного кордону згідно з базами компетентних органів України та Інтерполу, а також не дозволяє автоматично зчитати інформацію з цих документів при проходженні прикордонного контролю.

По-третє, паспорт громадянина України у формі книжечки має низький ступінь захисту і може використовуватися зі зміненою фотокарткою при перетині кордону третіми особами, які вчинили або можуть вчинити протиправні дії, що загрожують державній безпеці та громадському порядку”, – розповів Погорельцев.

Також він пояснив, як ухвалення постанови позначиться на українських громадянах. За словами Погорельцева, “чинний спрощений режим поїздок громадян України до РФ в умовах збройної агресії останньої є неадекватним загрозам національній безпеці України”.

“Тому це питання є нагальним як для належної ідентифікації осіб при перетині державного кордону, так і для захисту прав та інтересів насамперед тих громадян України, які подорожують до та з РФ. У свою чергу, відтермінування дати початку застосування постанови до 1 березня наступного року є необхідним для проведення належної інформаційно-роз’яснювальної роботи і своєчасного документування закордонними паспортами усіх громадян України”, – сказав Погорельцев.

Крім того, він пояснив, яким чином зможуть оформити закордонний паспорт громадяни України, які перебувають у Росії.

“У разі тимчасового або постійного перебування на території Російської Федерації громадяни України можуть звернутися з клопотанням щодо оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон до Посольства України в Москві та консульських установ України у Санкт-Петербурзі, Ростові-на-Дону, Єкатеринбурзі або Новосибірську, залежно від місця проживання. Станом на цей час таким правом уже скористалися понад 4 тисячі громадян України, які оформили в наших установах на території Росії біометричні закордонні паспорти”, – заявив Погорельцев.

Як писала “Новинарня“, в Україні дозволили фото на паспорт в головному уборі.

Читайте також:
Помічник президента Єрмак просив дипломатку Зеркаль “припинити медіаактивність”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна