Зеленський у Парижі говоритиме про обмін “всіх на всіх” до Нового року

 

Президент Володимир Зеленський має намір на зустрічі лідерів країн “нормандського формату” порушити питання щодо великого обміну утримуваними особами, аби всі українці могли зустрічати Новий рік удома, а також безпекової ситуації та місцевих виборів.

Як повідомляє “Новинарня“, про це він заявив у середу, 4 грудня, під час спільної з прем’єр-міністром Королівства Швеція Стефаном Левеном пресконференції.

“Моряків, політичних полонених ми повернули, але не всіх. Я дуже хотів би, щоб Новий рік наші люди зустрічали зі своїми сім’ями вдома в Україні. Тому для мене це гуманітарне (питання — ред.) важливе, дуже особисте, дуже особисте питання, я дійсно хочу великого обміну, який має назву, починаючи з Мінська, “всіх на всіх”. Мене цікавлять саме всі наші, щоб вони всі були вдома”, – цитує президента “Укрінформ”.

Крім того, він нагадав, що на зустрічі обговорюватиметься безпекова ситуація на Донбасі.

“Якщо обидві сторони захочуть припинення війни, скажемо так, якщо всі сторони захочуть припинення війни, як цього хочемо саме ми, то ми можемо добитися серйозних результатів з приводу повністю виведення всіх військ, незаконних озброєнь”, – переконаний Зеленський.

При цьому він наголосив, що хотів би розуміти “хоча би рамки всіх цих термінів”.

Також, за його словами, у Парижі порушуватиметься питання можливості проведення місцевих виборів і те, яким чином вони відбуватимуться.

Глава держави підкреслив, що ці вибори повинні проходити за українським законодавством з представництвом усіх українських партій, за участю українських та іноземних спостерігачів та українських ЗМІ.

“Комюніке (нормандської зустрічі — ред.) обговорювалося ще у вересні представниками всіх сторін. Минув час, багато чого змінилося, тому дійсно на порядку денному будуть і ті питання, які в комюніке, але я чекаю більш розгорнутих відповідей. Тому що відповіді — це просто слова, ми хочемо дії, як я казав, дії з термінами”, – зауважив Зеленський.

Також президент анонсував обговорення термінів повернення східного кордону під контроль України.

“Я впевнений, що ми піднімемо питання з приводу формату і термінів передачі українського кордону під український контроль”, – сказав він.

Читайте також:
Перед “нормандським форматом” в ОП затвердили п’ять сценаріїв реінтеграції ОРДЛО

Як повідомляла “Новинарня“, розведення військ у Золотому й Петрівському стало умовою Росії щодо проведення зустрічі у “нормандському форматі”.

Розведення військ у Золотому на Луганщині почалося 29 жовтня та, відповідно до заяв ОБСЄ, успішно завершилося 1 листопада. Наступні заходи з розмінування і розбирання фортифікаційних споруд триватимуть 30 днів.

Водночас розведення сил у районі села Петрівське на Донеччині, яке мало початися 4 листопада, було відтерміноване українською стороною через зафіксовані протягом останніх семи днів обстріли. Штаб ОС переніс відведення на 8 листопада.

9 листопада за присутності СММ ОБСЄ почалося дзеркальне розведення сил і засобів на ділянці №3 в районі Богданівка-Вікторівка-Петрівське.

9 листопада за присутності СММ ОБСЄ почалося дзеркальне розведення сил і засобів на ділянці №3 в районі Богданівка-Вікторівка-Петрівське.

4 листопада міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявив, що у вересні з боку Росії було лише дві вимоги для проведення саміту “нормандського формату”: визнання Києвом “формули Штайнмаєра” та розведення на трьох ділянках – у Станиці Луганській, Золотому і Петрівському. Пристайко зазначив, що “ми завершуємо зараз третю ділянку”.

Водночас, за словами Пристайка, “російська сторона зараз почала говорити про документ, який сторони мають узгодити, щоб лідери з ним працювали. Цієї вимоги не було, хоча, загалом, якщо це документ, який буде за результатами зустрічі, – це можна підготувати, щоб дійсно лідери не сиділи і на чистому листі не починали писати результат”.

Раніше Пристайко заявляв, що “нормандська зустріч” відбудеться протягом листопада.

На швидшій зустрічі з Путіним у “нормандському форматі” наполягає президент України Володимир Зеленський.

Читайте також:
До “нормандської зустрічі” розведення військ на інших ділянках не буде, – Завітневич

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна