“Дуже посередня”: за рівнем шкільної освіти Україна відстає від Білорусі й РФ

 

Іван Примаченко
співзасновник української платформи онлайн-освіти Prometheus
(FB)

[Вівторок, 3 грудня —] історичний день: вперше опубліковані результати України в дослідженні PISA, авторитетному міжнародному рейтингу якості шкільних систем.

PISA оцінює три види грамотності 15-літніх підлітків: читацьку, математичну і природничо-наукову. Припускаю, що результати дослідження стануть шоком для частини українського суспільства, що живе мантрою “припиніть вже свої реформи, просто дайте освітянам працювати”. Бо поки що результати не вражають.

Українська шкільна освіта знаходиться на рівні з турецькою. Ми намагаємося наздогнати Білорусь і Хорватію й відчутно відстаємо від низки інших країн колишнього радянського блоку — Росії, Латвії та Литви. Вже не говорячи про Естонію, яка цього року виборола місце в невеликій групі освітніх лідерів світу.

У всіх трьох категоріях — читанні, математиці і природничому знанні — ми маємо результати нижче середніх по Організації економічного співробітництва та розвитку.

З іншого боку, результати PISA нарешті зупинять стогін іншої частини суспільства про “найгіршу в світі українську освіту”. Як мінімум, надавши список з майже 40 країн, шкільні системи яких гірше за нашу.

Врешті-решт, ми випереджаємо Грецію і лише трохи відстаємо від Ізраїлю, школи якого інколи намагаються поставити за взірець Україні. Українська шкільна освіта не є хорошою і не є поганою. Вона є дуже посередньою.

І з цим фактом потрібно щось робити — і швидко. Бо інші країни не сплять і активно реформують свої освітні системи. У випадку бездіяльності України ми ризикуємо опинитися ближче до кінця списку вже років за десять. Якщо ж проявимо волю до рішучих реформ, хто зна — можливо, нам вдасться повторити подвиг маленької хороброї Естонії?

Читайте також:
Фінляндія надає Україні 6 млн. євро та своїх учителів для освітньої реформи в Україні

Ознайомитися з повним національним звітом за результатами міжнародного дослідження якості освіти PISA-2018 можна за посиланням.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна