Кабмін вирішив провести електронний перепис населення України

 

Кабмін уже у 2019 році проведе так званий електронний перепис населення замість запланованого в кінці 2020 року перепису у форматі особистого інтерв’ю.

Дані планують опублікувати вже до кінця року.

За початковим задумом, під час перепису населення 100 тисяч інтерв’юерів мали з планшетами обійти будинки і квартири українців. Проте, як повідомив у четвер, 28 листопада, міністр Кабінету міністрів Дмитро Дубілет, частина потенційних користувачів даних перепису не можуть чекати на інформацію до кінця 2020 року.

“Я мав під сотню зустрічей і дзвінків з різними потенційними користувачами. Я провів інтерв’ю з міністрами, директорами департаментів, представниками регіонів, соціологами. У результаті я умовно розбив усі запити потенційних замовників на два типи. Десь 90% запитів – це інформація про те, в яких населених пунктах мешкає скільки людей, а також їхні стать та вік. Тип 2 – спеціалізована інформація про склад сім’ї, житло, етно-національність тощо”, – йдеться в дописі Дубілета у Facebook.

За словами Дмитра Дубілета, більшість запитів першого типу були терміновими. Зараз уряд робить генеральний план інфраструктури країни – дороги, опорні школи, лікарні, – і тому більшість міністерств не можуть чекати на дані перепису до кінця наступного року. Тому замість інтерв’юерів так званий електронний перепис населення проводитимуть фахівці з математики і соціології за алгоритмом:

  • збір анонімної інформації у мобільних операторів про кількість користувачів та їхнє розташування;
  • збір даних з реєстрів про дітей (РАЦСи) і пенсіонерів (Пенсійний Фонд), оскільки ці групи рідше мають мобільні телефони;
  • проведення “калібруючих” соціологічних опитувань для уточнення, скільки сім-карт припадає в середньому на одного українця в різних групах;
  • занесення цих даних в математичну модель.

“У підсумку ми отримуємо досить точну модель того, скільки людей мешкає в яких населених пунктах. Ці дані будуть, можливо, більш точними, ніж від традиційного перепису, оскільки далеко не всі українці відкривають двері тим, хто проводить опитування. Звісно, цей метод не дає відповіді на більш спеціалізовані питання. Однак я вважаю, що для них можна придумати точкові і більш дешеві способи дослідження”, – пише Дмитро Дубілет.

Із допису міністра випливає, що традиційний перепис у кінці 2020 року ймовірно проводити вже не будуть, проте наразі Дубілет це прямо не стверджує. Проте, за його словами, бюджет перепису вже знизили на два мільярди гривень, які натомість скерували на інші програми, зокрема медицину. Дмитро Дубілет каже, “якщо все піде, як заплановано”, потім можна буде заощадити ще майже мільярд.

Як писала “Новинарня“, раніше очільник Кабміну Олексій Гончарук підтвердив, що запланований перепис населення відбудеться у 2020 році, підкресливши, що уряд шукає можливість зробити це з використанням онлайн-інструментів.

Згідно з правилами ООН, підрахунок потрібно повторювати хоча би щодесять років, а тому наступний перепис був запланований на 2012 рік. Через брак грошей у бюджеті, а потім і російську агресію, перепис відклали на 2020-й.

Читайте також:
Населення світу до 2050 року сягне 9,7 мільярда осіб, — ООН

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна