У розслідуванні Іспанії щодо шпигунів із РФ фігурує громадянин України, – El Mundo

 

Розслідування іспанського суду щодо втручання російських спецслужб у події довкола спроби проголошення незалежності Каталонії стосується діяльності громадянина України та громадянина Росії, заарештованих торік 4 жовтня у провінції Жирона.

Про це йдеться у публікації іспанського видання El Mundo.

Обох чоловіків затримали, коли вони їхали трасою AP-7 у напрямку Франції на зареєстрованому в Білорусі “Мерседесі”. Представники цивільної гвардії під час огляду авто виявили російську гранату M-75, яка “була в ідеальному стані”.

Національний суд пов’язує цих затриманих зі старшим офіцером російської військової розвідки (ГРУ) Денисом Сергєєвим, щодо якого також ведеться розслідування.

У Bellingcat встановили, що Сергєєв відвідував Барселону щонайменше два рази під іменем Сергія Федотова, одного разу – за три дні до референдуму про незалежність Каталонії.

“Федотова” називають службовцем елітного військового “підрозділу 29155”, який західні спецслужби неодноразово звинувачували в дестабілізації в Європі.

Як писала “Новинарня“, національний суд Іспанії почав розслідувати ймовірне втручання російської розвідки у події довкола спроби проголошення незалежності Каталонії.

Розслідування зосереджене на так званому елітному військовому “підрозділі 29155”, який західні спецслужби неодноразово звинувачували в дестабілізації в Європі. Суд зберігає інформацію про попереднє провадження в таємниці.

За даними журналістів, “підрозділ 29155” діє як мінімум десять років, але ідентифікувати їх вдалося після невдалої спроби державного перевороту в Чорногорії у 2016 році.

Опісля вдалося встановити причетність цих “диверсантів” до спроби дестабілізації в Молдові, двох спроб вбивства торговця зброєю в Болгарії, отруєння Скрипалів у Великій Британії.

На відміну від більшості інших співробітників російської розвідки, члени “підрозділу 29155” вільно відвідують європейські країни. Деякі з них мають нагороди за участь у війнах в Афганістані, Чечні і на Донбасі.

Західні спецслужби дійшли до висновку, що всі ці спецоперації є частиною скоординованої і тривалої кампанії російських спецслужб з дестабілізації ситуації в Європі.

Москва неодноразово заперечувала втручання у політичну ситуацію в Каталонії і називала кризу внутрішньою проблемою Іспанії.

Читайте також:
Пучдемон добровільно прийшов до бельгійської прокуратури

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна