“Дим на вусах” US Orchestra : у Києві презентували старовинну українську музику для вечірок. ФОТО

 

У Києві гурт US Orchestra (Ukrainska Silska Orchestra) презентував новий альбом та фотовиставку про легендарних музик з Диканьки “Брати Чередники”.

Новинарня” теж побувала на прем’єрі, яка відбулася на днях у Музеї Івана Гончара.

US Orchestra – це троє молодих музикантів, що грають українську традиційну інструментальну музику, яку віднаходять у фольклорних експедиціях та музичних архівах. Гурт з’явився у 2017 році.

Назва “US Orchestra” розшифровується як Ukrainska Silska Orchestra – саме так себе називали українські капели емігрантів, що грали традиційну музику на початку ХХ століття.

Гурт складається з Андрія Левченка — грає на бубоні, Сергія Постольникова та Ярини Дронь — грають на скрипках.

На початку дійства Андрій Левченко сказав, що сприймати захід слід не як концерт, а як святкову вечірку. Не потрібно просто стояти та слухати — треба танцювати.

На події прийшли і дорослі, і молодь, і малеча. Гості переважно одягнулися у вишиванки. Більшість вже були попередньо знайомі з творчістю музик і вміли витанцьовувати. Серед присутніх були, зокрема, очевидець зйомок фільму “Пропала грамота” Петро Гончар, український етномузиколог Михайло Хай, співзасновниця громадської організації “Рись” Катерина Капра.

Михайло Хай зазначив, що діяльність гурту є дуже важливою для збереження та поширення української старовинної музики.

“Традиційна українська музика має звучати не тільки в музеї Гончара чи Могилянці, а по всій Україні!” — сказав етномузиколог.

Перш ніж грати, члени гурту розповіли про значення фото, представлених в залі, та історію їх пошуку. Це були старі світлини з життя братів Чередників, які вони зібрали в експедиції в містечку Диканька. Деякі зі світлин знайшли у родині знайомих. Під час дослідження гурт знайшов унікальні записи музик середини ХХ століття.

Скрипалі брати Чередники і бубніст Роман Дядюра — за відгуками, одні з найбільш талановитих традиційних музик ХХ століття (гурт Чередників існував з 1910-х до 80-х, тобто аж 70 років!), але їхню музику ніколи не видавали на вінілах, і про їхнє життя майже нічого не відомо навіть дослідникам і найзатятішим меломанам.

Відтак US Orchestra презентував новий альбом старовинної танцювальної музики Smoke on the Mustache. Всі гості пішли у запальний танок.

Альбом можна було придбати в музеї у вигляді листівки з QR-кодом.

Підготувала Ганна Велігдан. Фото автора

Так співає US Orchestra:

Читайте також:
De Libertate: “Хорея Козацька” презентувала альбом пісень про свободу. ФОТО, ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна