Призначення священників РПЦ на канонічній території грузинської церкви неприпустиме, – патріарх Ілія ІІ

 

На офіційному сайті Грузинської патріархії опублікували різкий лист очільника Грузинської церкви Ілії ІІ до патріарха Московського Кирила.

Приводом для листа став арешт грузинського лікаря на окупованій території в Південній Осетії, передає портал Сerkvarium.

Ілія ІІ висловив невдоволення фактами затримання і призначення священників РПЦ в Абхазію та Південну Осетію.

Як відомо, це відбувається на тлі скандалу, який РПЦ спровокувала через надання Православній церкві України томосу про автокефалію – патріарх Кирил звинуватив патріарха Варфоломія вторгненням на чужу канонічну територію.

Фото: cerkvarium.org

“Із серцевою скорботою стежимо за перенесенням Росією кордону вглиб Грузії і викраденням людей з прикордонної зони, що отримало перманентний характер. Зараз же громадськість схвильована викраденням відомого хірурга Важі Гапріндашвілі і поміщенням його в цхинвальський ізолятор. Такі факти в нашому суспільстві викликають справедливе невдоволення і протести. На тлі вищевикладеного негативну роль зіграла інформація про те, що Російська Православна церква збирається в допомогу керівництву військових частин, розташованих в Абхазії, Цхінвальському регіоні, Киргизії та Арктиці направити священнослужителів, що недавно отримали духовну освіту”, – йдеться у листі.

“Російська Православна церква завжди визнавала і визнає юрисдикцію Грузинської церкви як в Абхазії, так і в Цхінвальському регіоні, і саме тому для нас незрозумілі такі наміри, і це нас всіх ставить у складне становище. Виходячи з канонів церкви, неприпустимо без нашого дозволу направляти священнослужителів іншими церквами як для служіння у військових формуваннях, так і серед населення. Такі дії напружують і загострюють стан справ. Сподіваємося на вжиття заходів для нормалізації взаємин між нашими країнами, народами і церквами. Бажаємо вам здоров’я і успіхів у вашому високому служінні”, – пише митрополит Ілія II.

Як писала “Новинарня“, нещодавно Александрійський патріархат визнав Православну церкву України.

Читайте також:
Баканов – парафіянин “мегаватного” монастиря, він досі не зважає на підривну роль МП, – релігієзнавець

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна