Чиновницю офісу президента відправили під цілодобовий домашній арешт

 

Директор департаменту забезпечення доступу до публічної інформації офісу президента України Світлана Кондзеля отримала запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту.

Таке рішення Вищий антикорупційний суд ухвалив 15 листопада, передає “Судовий репортер”.

Як інформувала “Новинарня“, 12 листопада її затримали за вимагання 300 тисяч доларів за сприяння в призначенні на керівну посаду в “Нафтогазі України”.

“Керівницю одного з головних департаментів офісу президента України, її спільницю – ексзаступницю міністра культури України (2011 р.) та інших учасників угруповання затримано одразу після одержання першого траншу неправомірної вигоди у сумі 150 тисяч доларів США”, – зазначили в САП.

Кондзеля підозрюється в закінченому замаху на шахрайство, тобто заволодіння коштами шляхом обману, за попередньою змовою групою осіб, в особливо великому розмірі. Крім того, її підозрюють у підбурюванні до закінченого замаху на надання неправомірної вигоди службовій особі, що займає особливо відповідальне становище, за вчинення дій в інтересах особи, що дає гроші.

“[Колишня заступниця міністра культури Вікторія] Ліснича та [Микола] Пасальський мали підшуковувати осіб, які бажають працювати в органах державної влади та на державних підприємствах, проводити попередні співбесіди з кандидатами на посаду, вводити їх в оману щодо можливості призначення на посаду… за умови передачі неправомірної вигоди нібито особам, які займають особливо відповідальне становище… Кондзеля, враховуючи обійману посаду в офісі президента… мала підтверджувати можливість призначення осіб на посади…” – розповів прокурор антикорупційної прокуратури.

За його словами, з 18 жовтня по 12 листопада з метою заволодіння коштами в розмірі 300 тис. доларів США підозрювані вводили свідка Кравченка в оману та підбурювали до передачі неправомірної вигоди службовим особам, які займають особливо відповідальне становище.

Прокурор в обгрунтування підозри посилався на протокол оперативно-розшукових заходів, яким зафіксовано зустріч 18 жовтня Лісничої, Пасальського і Кравченка, на якій обговорювалась можливість призначення останнього на посаду в “Нафтогаз України” і необхідність надання резюме. 30 жовтня відбулася зустріч Лісничої, Пасальського, Кравченка та Кондзелі, на якій начебто було озвучено, що Кравченка можна призначити на бажану посаду за 300 тис. доларів. За наполяганням Кравченка Пасальський нібито погодився, щоб гроші передавали частинами: 50% до співбесіди і 50% після неї. Крім того, говорилося, що гроші треба покласти у банківську комірку.

“Ячейку. Идешь на собеседование. Никто его трогать не будет, чтоб ты спал спокойно. Проходишь собеседование – в тот же день или на следующий день довезешь остальное. Оно тоже ложиться в ячейку. Ячейка будет наша. То есть на два ключа”, – зацитував прокурор Пасальського. Кондзеля при цьому нібито була присутня і жодних зауважень не висловлювала.

30 жовтня після зустрічі Ліснича подзвонила Кравченку і сказала переробити резюме. Того ж дня о 19.50 Ліснича повідомляє Кравченку, що Кондзеля працює в офісі президента і має дуже великий вплив та зв’язки, а Пасальський – помічник в офісі президента. Цього ж дня Пасальський у телефонній розмові пояснив Кравченку, як переробити резюме і які документи додати.

Як ідеться у матеріалах клопотання, 1 листопада Ліснича повідомила, що мала розмову і люди наполягли на передачі одразу всієї суми. 10 листопада Ліснича поінформувала Кравченка, що для нього звільнилось місце в наглядовій раді “Нафтогазу”, з неї вивели Наталію Бойко, тому він має зустрітися з Пасальським і після цього піде до Кондзелі на співбесіду.

Підозрювана Кондзеля переконує, що не скоювала злочин. “Я заперечую свою провину і участь у всьому тому, що намагаються мені приписати”, – сказала вона в залі суду.

Прокурор просив взяти жінку під варту з альтернативою 7,7 млн грн.

Як інформувала “Новинарня“, для колишньої заступниці міністра культури Вікторії Лісничої суд обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком з альтернативою 576 тис. гривень застави.

За даними е-декларування, Світлана Кондзеля працювала на Банковій також і за часів президента Порошенка, з 2014 року.

Читайте також:
СБУ затримала “позаштатного помічника” з ОП, який торгував посадами за $1,5 млн

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна