Антиурядова демонстрація в Празі зібрала 300 тисяч учасників

 

Щонайменше 250 тисяч людей взяли участь у демонстрації “Мільйон миттєвостей” проти прем’єр-міністра Чехії Андрея Бабіша у Празі.

За даними організаторів, акція в столичному районі Летна зібрала близько 300 тисяч людей. Поліція зафіксувала щонайменше 250 тисяч осіб, інформує видання Idnes.

Відповідно до вимог маніфестантів, мільйонер Бабіш має відкликати міністра юстиції Марію Бенешову та позбутися свого холдингу “Агроферт”, або ж подати у відставку до 31 грудня. Інакше альянс “Мільйон миттєвостей” скличе нові протести в січні, і вони будуть набагато “креативнішими” та дадуть знати про Чехію за кордоном.

Перед початком мітингу організатори увімкнули аудіо- та відеоматеріали з оксамитової революції в ЧССР 30-річної давності, серед яких голос – тодішнього дисидента, майбутнього президента Чехії Вацлава Гавела. Було також скандування “Ми тут”, відоме з маніфестацій 1989 року.

Демонстрація пройшла спокійно, поліція лише розбиралася з двома дронами.

Реагуючи на масові виступи, прем’єр-міністр Бабіш заявив, що не розглядає питання про виконання ультиматуму та не розуміє причин демонстрації.

Як нагадує “Європейська правда”, масові антиурядові акції в Чехії почалися з кінця квітня. Приводом для демонстрацій, зокрема, став намір міністра юстиції (від партії Бабіша ANO) Марії Бенешової провести реформу прокуратури та скасувати посаду генерального прокурора. Саме генпрокурор має ухвалити рішення про передачу до суду кримінальної справи щодо самого Бабіша, який потенційно може постати перед судом за шахрайство з коштами ЄС, пов’язане з холдингом “Агроферт”.

Прем’єр-міністр Чехії Андрей Бабіш наступного тижня відвідає Україну з дводенним візитом.

Читайте також новину річної давнини:
“Кримський скандал” за участю прем’єра Чехії: у Празі тисячі людей вимагають відставки Бабіша

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна