ВАКС відправив під домашній арешт члена ради НБУ

 

Вищий антикорупційний суд відправив під цілодобовий домашній арешт колишнього виконувача обов’язків начальника управління НБУ по Києву та Київській області Миколу Каленського в справі про привласнення стабілізаційного кредиту для “VAB Банку”.

Як повідомляє “Новинарня“, про це в середу, 13 листопада, йшлося на засіданні ВАКС, передає “Українська правда”.

Суддя задовольнила клопотання прокурора частково. Каленського відправили під цілодобовий домашній арешт.

Йому заборонили залишати місце проживання у селі Стоянка. Він зобов’язаний прибувати до слідчого чи прокурора за вимогою. Каленський  також має здати паспорт, який дає змогу виїхати закордон, і носити електронний браслет.

Каленський – член ради НБУ. Його хотіла взяти на поруки перша заступниця голови НБУ Катерина Рожкова. За словами Рожкової, правління НБУ готове взяти на поруки всіх колишній працівників Нацбанку у справ “VAB Банку”.

Каленський є одним із восьми підозрюваних у справі про привласнення 1,2 млрд гривень кредиту “VAB Банку”, проте слідство вважає, що до схеми можуть бути причетні понад 15 осіб.

Пізно ввечері 12 листопада суд обрав запобіжний захід у вигляді арешту із правом внесення 15 млн грн застави колишній директорці генерального департаменту банківського нагляду НБУ Аллі Шульзі. Крім того, правоохоронці планують вручити підозру колишньому власнику “ВіЕйБі банку” Олегу Бахматюку.

Також можуть притягнути до відповідальності членів правління НБУ, які приймали рішення про кредит банку. Слідство вважає, що у 2014 році бенефіціар VAB Банку Бахматюк вступив у змову з першим заступником голови НБУ Олександром Писаруком про видачу мільярдного кредиту під заставу майна, вартість якого завищили.

12 листопада Бахматюк заявив, що планує повернутися в Україну і пропонує поетапно погасити 8 мільярдів гривень боргів належним йому і виведених з ринку банків VAB Банк і “Фінансова ініціатива” і внести 500 мільйонів гривень гарантійного внеску.

11-12 листопада 2019 року детективи Національного бюро під процесуальним керівництвом прокурорів САП повідомили 8 особам про підозру у заволодінні 1,2 млрд грн стабілізаційного кредиту, наданого Національним банком України ПАТ “ВіЕйБі Банк”.

Читайте також:
$300 тис за призначення: директорку департаменту ОП затримали на хабарі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна