Опитування в ОРДЛО провела компанія з “фейковою” репутацією. Але в неї є пояснення

 

Вибір компанії “Нью імідж маркетинг груп” для проведення об’єктивного соцдослідження “дійсно вкрай невдалий”.

Про це заявив доктор філософських наук, генеральний директор Київського міжнародного інституту соціології Володимир Паніотто,  коментуючи “Українській правді” результати та саму можливість проведення в ОРДЛО великого соціологічного опитування в ОРДЛО, замовленого Українським інститутом майбутнього та газетою “Дзеркало тижня” і проведеного Нью імідж маркетинг груп”.

“Наскільки я знаю, редакція “Дзеркала тижня” зараз намагається провести експертизу цих даних, яка покаже, наскільки їм можна довіряти”, – сказав Паніотто.

Він нагадав: “Наталія Королевська свого часу подала в суд на КМІС та “Демініціативи”, бо соціологія цієї компанії показала, що Королевська має подолати виборчий поріг та отримати 6,7%, а наше дослідження показало 2%. У суді просили показати дані дослідження “Нью імідж маркетинг груп”. Вони не змогли показати анкети. Виявилося, що компанія взагалі не проводила цього дослідження, просто написали такі відсотки. Королевська приїжджала миритися, забрала свою заяву, сплатила всі витрати”.

Керівник “Нью імідж маркетинг груп” Олег Cинаюк пізніше написав мені у Фейсбук і якось так сформулював, що це були гріхи молодості і вони зараз вже працюють по-іншому”, – зазначив Паніотто.

“Редакція “Дзеркала тижня” не пам’ятала історію цієї компанії. Я розмовляв з Юлією Мостовою, вона нічого не знала про цю компанію, коли замовляла дослідження. Вона зараз теж дещо збентежена”, – каже соціолог.

Відомо також, що фейковими в різний час були виборчі рейтинги Володимира Литвина, Миколи Катеринчука, Геннадія Корбана тощо, визначені “Нью імідж маркетинг груп”.

Щодо самої можливості провести релевантне соціологічне дослідження на окупованій території, Володимир Паніотто каже, що КМІС не проводить таких опитувань, оскільки, за його словами, важко контролювати якість даних, а в ОРДЛО люди відчувають психологічний тиск.

“Навіть на неокупованих територіях спрацьовує так звана спіраль замовчування – коли респонденти не хочуть відповідати, якщо їхня думка протилежна загальним настроям у місцевості”, – коментує Паніотто.

Паніотто наголошує, що відсоток людей, які відмовляються брати участь в опитуваннях в ОРДЛО, як правило, дуже високий. Не відповідають люди, котрі, скоріш за все мають думку, що відрізняється від загальнопоширеної.

“Указана в дослідженні “Нью імідж маркетинг груп” статистична похибка (3,2%) нереальна. Реальна похибка в декілька разів більша. Крім статистичної похибки, є похибка зміщення у відповідях і похибка щирості, яку важко виміряти. Це дослідження так описане, що незрозуміло, чи можна йому довіряти. Головне, немає показника людей, які відповіли”, – вважає Паніотто.

Натомість директор “Нью імідж маркетинг груп” Олег Синаюк розповів журналістам: “Відсоток відмови у нас 22,1%. Я очікував більшого. Можливо, добре легенда спрацювала”.

“Для опитування була створена своя легенда. Я, на жаль, не можу її озвучити. Ця легенда максимально розслабляла людей. Вона була взагалі без прив’язки до будь-якої влади”, – сказав Синаюк.

Імовірно, йдеться про якусь форму перепису населення в ОРДЛО, що проходив паралельно.

За словами Синаюка, інтерв’юерів було приблизно два десятки. Вони їхали на Донбас по одному – з Харкова, Сум, Дніпра, Полтави. У кожного був свій маршрут. Анкети друкувалися на місцях.

Синаюк також відзначив, що ніхто з учасників проєкту не помітив, щоб серед людей, які відповідали на питання, “була якась заляканість”.

Водночас, за його словами, інтерв’юери уникали “ветеранів війни” і людей, які, як їм здавалося, могли викликати міліцію.

Говорячи про реноме своєї фірми, Олег Синаюк зазначив, що раніше “були певні помилки, ми могли їх виправити і зайнятися очищенням нашої совісті. Але на той момент ми, як трактори, працювали”.

“Із Королевською ми не публікували жодних даних, це з нашим ім’ям опублікували, хоча дійсно, ми для її штабу робили дослідження. Це штаб виклав… Ми його провели чесно і правильно. Ми дали результати реальні. Корбан теж отримав дані, які до десятих збігалися з правильними. З Литвиним і Катеринчуком – це був початок великого плавання, і там були допущені помилки. Ми проводили тоді телефонне опитування неправильно. Це була помилка методологічна”, – розповів директор “Нью імідж маркетинг груп”.

Синаюк зазначив, що натомість їхній екзит-пол у другому турі виборів президента 2019 року “дав найбільш точні дані на 20:00”.

Як інформувала “Новинарня“, 9 листопада видання “Дзеркало тижня” оприлюднило спільне з Українським інститутом майбутнього дослідження громадської думки в ОРДЛО. Опитування проводила “Нью імідж маркетинг груп” з 7 по 31 жовтня 2019 року.
Методом face-to-face опитали 1606 респондентів: 800 – у непідконтрольної частині Луганської і 806 – в непідконтрольної частини Донецької областей.

Дискусії викликали не лише отримані цифри: постало питання, чи можна довіряти дослідженню, проведеному в умовах окупації. Пізніше виявилось, що і компанія, яка безпосередньо опитувала людей, має суперечливу репутацію.

Читайте також:
Подача “Дзеркалом тижня” соцдослідження в ОРДЛО – це ненависть і роз’єднання, – Дворецька

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна