Зеленський розпорядився підготувати закон щодо “стандартів новин” у ЗМІ. ДОПОВНЕНО

доповнено

В указі президента України “Про невідкладні заходи з проведення реформ та зміцнення держави” міститься вказівка розробити і внести до парламенту проєкти законів, що передбачають зокрема стандарти новин у ЗМІ, а також заборону володіти чи фінансувати медіа громадянам Росії.

Як передає “Новинарня“, це випливає з тексту указу №837/2019, який президент Володимир Зеленський підписав 8 листопада.

Відповідно до документа, президент постановив Кабінету Міністрів України вжити заходів:

“…7) у сфері культури, молоді, спорту та інформаційної політики:

а) до 31 грудня 2019 року – стосовно:

розроблення та внесення на розгляд Верховної Ради України законопроектів:

– щодо врегулювання діяльності медіа в Україні, передбачивши, зокрема, положення щодо вимог та стандартів новин, механізмів запобігання розповсюдженню недостовірної, викривленої інформації, її спростування, заборони фізичним та юридичним особам держави-агресора володіти або фінансувати медіа в Україні, а також передбачити посилення відповідальності за порушення законодавства про інформацію…”

ДОПОВНЕНО. Міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський пояснив, що “вимоги і стандарти новин”, згадані в указі президента, є “термінологічним непорозумінням”, водночас в умовах інформаційної війни з РФ уряд збирається боротися з дезінформацією, маркувати інформацію та “створити умови для професійної спільноти”.

“Шановні журналісти! Вас правильно стурбувала та обурила наявність в указі президента слів про встановлення “вимог та стандартів новин”. Це термінологічне непорозуміння, яке виникало через помилкове застосування терміну “стандарти новин” в документах МКМС (Міністерство культури, молоді та спорту – “Н”). Ми не збирались і не збираємось регулювати стандарти новин. Це право виключно професійної спільноти”, – заявив Бородянський.

“Що ми збираємось робити: ввести поняття небезпечна інформація, дезінформація, недостовірна інформація. Що є дуже важливим в умовах інформаційної війни з РФ та можливим фінансуванням деяких ЗМІ країною агресором”, – зазначив міністр.

Введення визначень характеру інформації, як то новинна, розважальна, гумористична і т.п. разом із можливим обов’язком позначати поширюваний контент відповідно до того виду контенту, до якого відноситься інформація. Це є частиною належного інформування громадян і реалізацією їх права на інформацію”, – додав водночас Бородянський.

За словами міністра, у країнах зі сталими демократіями, де існує журналістське самоврядування та саморегулювання/співрегулювання медіа, питання стандартів вирішені кодексами професійної етики та стандартами, за неухильним дотриманням яких слідкує професійна спільнота.

“В України ми, як держава, маємо створити умови для професійної спільноти, які зроблять цю модель працюючою і в нашій країні. Тобто, держава не заходить на територію, яку вона не повинна регулювати, а створює належної умови для саморегулювання та співрегулювання”, – заявив міністр.

Читайте також:
Зеленський підписав указ із мораторієм на перевірку ФОПів

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна