Три роки “севастопольських диверсантів”: Україна могла б повернути бранців в обмін на претензії до “Газпрому”

 

автор: Ліна Тесленко

“У звільненні українських бранців, які перебувають на території Росії та на Донбасі, не варто сподіватися на милість Кремля. Оскільки Росія дуже любить торгуватися, то можна було б обміняти всіх українських бранців на претензії України до російського «Газпрому» в Стокгольмському арбітражі”, – таку думку висловив  президент Центру глобалістики “Стратегія ХХІ” Михайло Гончар на пресконференції в Києві у п’ятницю, 8 листопада.

“Звісно, не йдеться про ті 2,56 млрд доларів, які вже відсудила Україна. Але оскільки загальний розмір претензій становить орієнтовно 11,8 млрд доларів, то Україна могла б відмовитися від них в обмін на всіх українських в’язнів – тих 113 осіб, яких утримують на території Росії , та ще 227, які перебувають на Донбасі”, – зазначив Гончар.

“Боротися за кожну людину – оце і будуть справжні стандарти НАТО, до яких так прагне Україна”, – додав  Сергій Гайдук, віцеадмірал, командувач ВМС України у 2014-2016 роках.

Гайдук закликав президента України Володимира Зеленського не втратити контроль над ситуацією зі звільненням українських бранців. А також зазначив, що підготовлено звернення до Кабінету Міністрів України, а також народних депутатів, які представляють інтереси України в ПАРЄ, аби було зроблено все необхідне для звільнення Олексія Бессарабова та Володимира Дудки – так званих “севастопольських диверсантів”.

9 листопада виповнюється три роки, як у Севастополі затримали Дмитра Штибликова, Олексія Бессарабова та Володимира Дудку. За версією ФСБ Росії, вони нібито входили до “диверсійно-терористичної групи Міноборони України, яка готувала диверсії на військових об’єктах Криму”. Усі троє – хороші друзі, дружили родинами, а Дмитро й Олексій – ще й колеги по роботі в аналітичному центрі “Номос” та часопису “Чорноморська безпека”.
Україна та сторона обвинувачених обвинувачення на адресу Штиблікова, Дудки й Бессарабова відкидає, називає справу сфабрикованою, а засуджених кримчан – їх політв’язнями, яких переслідують за проукраїнську позицію.

Павло Лакійчук, керівник військових програм Центру “Стратегія XXI”, який особисто знає всіх трьох засуджених, каже, що раніше дату 9 листопада сприймав хіба що як “день народження Штиблікова, день другий” (сьогодні, 8 листопада, у Дмитра – день народження, йому виповнюється 49 років – “Н”). Він привітав друга із днем народження та висловив сподівання, що своє 50-річчя Штибліков відзначатиме на волі.

Лакійчук додав, що 55-річний Володимир Дудка з огляду на свій вік і стан здоров’я “засуджений фактично довічно, на смерть”.

Як відомо, Дмитро Штибліков пішов на співпрацю зі слідством, визнав свою провину і був засуджений до 5 років ув’язнення та штрафу.

Олексій Бессарабов та Володимир Дудка, попри тиск і тортури, провину не визнали та отримали значно суворіше покарання – 14 років колонії та чималі штрафи.

Верховний суд Росії 15 жовтня відхилив скаргу захисту і затвердив вирок Дудці й Бессарабову.

“Безумовно, вони засмучені рішенням суду.

Для Дудки в його віці – це смертний вирок”,

– цитує видання “Крим.Реалії” адвоката Оксану Железняк.

4 листопада адвокат засуджених повідомила, що готуватиме касаційну скаргу на вирок підзахисним.

До сьогодні ні родинам Дудки і Бессарабова, ні їхній захисниці не відомо, де наразі перебувають засуджені – після оголошення апеляції їх етапували з московського СІЗО “Матроська тиша” в невідомому напрямку.

Оксана Железняк припускає, що Бессарабова і Дудку найімовірніше відправлять відбувати покарання в Росію.

Дмитро Штибліков, Олексій Бессарабов і Володимир Дудка перебувають в ув’язненні за сфабрикованими звинуваченнями загалом 1095 днів.

Читайте також:
“Надія лише на обмін”. Офіцеру-політв’язню з Севастополя Дудці 55 років виповнюється на тюремному етапі

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна