На сайті МВС з’явиться розділ “Злочини проти журналістів”. Відповідальним призначили Геращенка

 

Розпочинаючи з четверга, 7 листопада, на сайті Міністерства внутрішніх справ з‘явиться розділ “Злочини проти журналістів та стан їх розслідування”, де відомство звітуватиме про розслідування нападів на журналістів і перешкоджання їхній професійній діяльності.

Як повідомляє “Новинарня“, про це в середу, 6 листопада, під час парламентських слухань “Безпека діяльності журналістів в Україні: стан, проблеми і шляхи їх вирішення” повідомив заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко. 

Він розповів, що під час зустрічі міністра внутрішніх справ Арсена Авакова з керівництвом Національної спілки журналістів України в МВС вирішили призначити відповідального за контакти з журналістським середовищем і організацію безпеки журналістів.

Аваков доручив виконувати ці повноваження саме Антону Геращенко.

За словами заступника міністра, на сайті буде об’єктивна і оперативна статистика про те, на якому етапі знаходяться справи щодо перешкоджання журналістам.

“Я хочу відповідально заявити, що забезпечення безпеки журналістів є справою нашої честі”, – цитує Геращенка видання “Зміна”.

Він додав, що сьогодні в залі парламенту присутні керівники регіональних підрозділів Національної поліції. Їх запросили, аби вони відчули наскільки важливим для держави є питання захисту журналістів і їхня безпека.

Голова НСЖУ Сергій Томіленко під час свого виступу з трибуни ВР позитивно відзначив конструктивні домовленості з МВС, але зазначив, що про поступ в цій сфері можна буде говорити лише після того, як будуть досягнуті певні результати. Зокрема, покарані винні у резонансних злочинах проти журналістів.

Голова комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Ткаченко у своєму виступі повідомив, що у Генеральній прокуратурі України також можуть створити спеціальний прокурорський підрозділ і спеціальні слідчі групи, які розслідуватимуть справи щодо журналістів.

“Злочини проти журналістів, оскільки це є “четверта влада”, мають розглядатися окремо. Принаймні на рівні генерального прокурора Рябошапки ми обговорювали питання створення спеціального прокурорського підрозділу, який буде розслідувати справи проти журналістів, на рівні міністра внутрішніх справ Авакова – про створення спеціальних слідчих груп”, – сказав він.

Раніше про регулярне звітування силовиків про стан справ щодо нападів на журналістів і перешкоджання їхній професійній діяльності просили різні медіаорганізації та ЗМІ. Зокрема про це йшлося у зверненні Медіаруху до президента Володимира Зеленського з нагоди дня журналіста.

Слово мали й журналісти низки українських видань.

В нашій країні не б’ють президента лише через те, що він президент“, – із цих слів журналіст “Схем” Михайло Ткач розпочав свій виступ у Верховній Раді під час слухань “Безпека діяльності журналістів в Україні: стан, проблеми і шляхи їхнього вирішення”.

Розслідувач розповів: попри те, що закон захищає журналістів і їхню професійну діяльність – в Україні їх постійно б’ють і залякують.

І причина цього – не у недосконалості законодавства, а у відсутності прецедентів покарання тих, хто, погрожуючи, нападає на журналістів.

Відтак Михайло Ткач звернувся до представників влади з вимогою виконувати їхню роботу й гарантувати закон.

“Тим, хто не хоче, щоб ми розповідали суспільству про підкилимні домовленості, таємні зустрічі, де державні питання часто вирішуються на користь приватних осіб, я хочу відповісти, перефразувавши відомого політика та журналіста Вінстона Черчилля. Ми будемо знімати їх на пляжах, ми будемо знімати їх на узбережжях, ми будемо знімати їх у полях і на вулицях, ми будемо знімати на пагорбах. Ми будемо знімати. І ми ніколи не здамося”, – підсумував Ткач.

У підсумку вирішили: парламентські слухання, подібні сьогоднішнім, мають проводитися щороку. Нинішні парламентські слухання тривали 4 години

Читайте також:
Зеленський створив Раду з питань свободи слова і захисту журналістів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна