Проєкт бюджету-2020: що з видатками, податками, боргами, субсидіями і дорогами

 

Видаткова частина оновленого проєкту держбюджету України на 2020 рік, який поданий до Верховної Ради для розгляду в другому читанні, становить 1,195 трлн грн.

Про це повідомив прем’єр-міністр Олексій Гончарук, представляючи документ у Кабміні у вівторок, 5 листопада.

За словами міністра фінансів Оксани Маркарової, Кабмін пропонує скоротити дефіцит держбюджету до 95 млрд грн, що становить 2% від валового внутрішнього продукту.

За словами Гончарука, уряд у рамках доопрацьованого держбюджету-2020 не планує підвищувати податки.

При цьому Кабмін заклав в оновлений проєкт держбюджету надходження від великої і малої приватизації на суму 12 млрд грн.

У видатковій частині держбюджету передбачено 294 млрд грн на сферу соціального забезпечення, 245,8 млрд грн – на безпеку і оборону, 141,5 млрд – грн на обслуговування держборгу, 113,3 млрд – на охорону здоров’я, 73,7 млрд – на дорожню інфраструктуру, 145,1 млрд грн на освіту і науку, передає УНІАН.

“Основна стаття витрат, яку ми там бачимо, – це обслуговування держборгу. Це 141 млрд грн”, – зазначив Гончарук, додавши, що важливо не нарощувати борги, а продовжувати їх скорочувати.

Кожна третя гривня наступного року буде використана нами на те, щоб просто розрахуватися з боргами. Це величезна ноша. І щоб не передавати цю ношу наступним поколінням, ми повинні зараз з нею впоратися. Борги ми не нарощуємо, ми їх погашаємо”, – наголосив прем’єр.

Також у проєкті бюджету передбачено виділення 173 млрд грн на погашення дефіциту Пенсійного фонду.

Проєкт держбюджету-2020 передбачає також додаткові 2,2 млрд грн на надбавки вчителям.

У новому бюджеті уряд заклав 73,7 млрд грн на розвиток українських доріг.

“Інфраструктура завжди важлива для економічного розвитку. У наступному році ми закладаємо рекордну суму для ремонту доріг. У Дорожньому фонді, ми сподіваємося, залишиться 73,7 млрд грн“, – сказав Гончарук.

За його словами, це велика, але недостатня сума для того, щоб побудувати дороги.

“Тому не лише ці гроші використовуватимуться на дороги. У нас є кілька ідей, яким чином збільшити цю суму. Залучити гроші від наших іноземних партнерів. Але в держбюджеті ця цифра рекордна”, – сказав Олексій Гончарук.

Також із загального фонду бюджету планується виділити 1,57 млрд грн на мости і аеропорти.

Крім того, на гарантування безпеки руху виділять 3,17 млрд грн.

Пенсії

Оновлений проєкт держбюджету передбачає 2020 року незначне зростання пенсій після проведення індексації соцвиплат.

“Звичайно, пенсії будуть індексовані, вони виростуть, але зростуть незначно, на жаль… Для цього необхідний дуже серйозний ресурс і потрібно, щоб економіка зростала значно швидше”, – сказав Гончарук.

Субсидії

Уряд заклав на 2020 рік обсяг субсидій для населення в розмірі 48 мільярдів гривень.
Про це розповіла міністр соціальної політики Юлія Соколовська.

“Я хотіла б заспокоїти українців. У нас заплановано 48 мільярдів гривень на цю програму (субсидії). Ми розуміємо її важливість. В опалювальний сезон людям необхідний такий вид допомоги… Субсидій вистачить”, – зазначила вона.

Міністр додала, що субсидії залежать від доходів та матеріального стану людей.

“Ми не змінювали жодних критеріїв для отримання субсидій. Навпаки, ми додали кілька категорій. Наприклад, для дитячих будинків сімейного типу. Тобто ми розширили цю програму”, – сказала глава Мінсоцу.

Ринок землі

Кабінет міністрів не передбачив в оновленому проєкті державного бюджету можливі надходження від продажу землі в разі запуску ринку.

Надходження від продажу землі не є доходною частиною бюджету, вони не можуть бути доходною частиною бюджету. Доходною частиною бюджету можуть бути лише ресурси, які надходять регулярно. Якщо ви одноразово щось продаєте – приватизація або ринок землі – це не гроші, які ви можете собі дозволити витрачати на обслуговування постійних витрат. Це кошти, за рахунок яких ви можете зменшити держзапозичення, тобто, зможете менше позичати”, – пояснив прем’єр.

Гончарук підкреслив, що головною ідеєю реформи ринку землі в Україні є не залучення максимальної суми від її продажу, а створення цивілізованих відносин на цьому ринку.

Читайте також:
Проєкт бюджету-2020 передбачає на оборону найбільші кошти за часів незалежності, – Загороднюк

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна