У Харкові встановили меморіальну дошку генералу КДБ Шрамку

 

У Харкові відкрили меморіальну дошку почесному громадянину міста та області, генерал-майору КДБ Юрію Шрамку.

Про це повідомили у пресслужбі Харківської обласної ради в понеділок, 4 листопада.

Меморіальну дошку Шрамку встановили на будинку, розташованому по вулиці Свободи, де він жив з 2001 по 2009 роки.

“Увічнити пам’ять відомого харків’янина зібралися почесні громадяни міста та області, члени громадської організації “Харківський клуб “Генерал”, містяни, колеги, друзі та родичі Шрамка. Серед почесних гостей, які взяли участь у заході були ректор Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, герой України Василь Тацій, ексміністр внутрішніх справ України Юрій Смирнов, голова Ради Почесних громадян Харківської області Микола Тітов та голова Ради почесних громадян міста Харкова Михайло Пилипчук“, – розповіли в облраді.

Водночас, за повідомленням місцевих ЗМІ, відкриття меморіальної дошки Шрамку “прямо суперечить Закону України “Про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні і заборону пропаганди їх символіки”.

Керівниця Північно-східного відділення Українського інституту національної пам’яті Марія Тахтаулова зауважила, що Шрамко з 1963 по 1991 роки перебував на керівних посадах в органах КДБ, тому встановлення дошки суперечитиме декомунізаційному закону.

Як повідомляє “ХарківTimes”, Шрамко працював в органах радянської держбезпеки в роки, коли в Україні було репресовано Василя Стуса, В’ячеслава Чорновола, Івана Дзюбу.

Саме при керівництві Шрамка, в 1981 році, в Харкові були заарештовані і засуджені до семи років таборів правозахисник Генріх Алтунян, лікар-психіатр Анатолій Корягін, історик Євген Анцупов.

Саме “під крило” до Шрамка, під нагляд КДБ, був засланий в 1983 році в селище Безлюдівка Харківської області поет Степан Сапеляк, який відсидів п’ять років у таборах і в’язницях і відбув три роки заслання на Колимі.

При Шрамку в Харкові пройшло кілька ганебних “єврейських процесів” – судів над євреями-відмовниками Олександром Парицьким (1981), Юрієм Тарнапольським (1983) і Євгеном Айзенбергом (1985).

Як писала “Новинарня“, суд скасував рішення міськради про перейменування проспекту Григоренка на Жукова у Харкові.

Читайте також:
Харківська міськрада підтримала “формулу Штайнмаєра” і закликала припинити акції “Ні капітуляції!”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна