У США звільнили з в’язниці російську шпигунку Бутіну

 

Громадянка Росії Марія Бутіна, діяльність якої пов’язують з інтересами російської розвідки в Національній стрілецькій асоціації США, звільнена з федеральної в’язниці та буде депортована в Росію.

Як повідомляє “Новинарня“, про це у п’ятницю, 25 жовтня, інформує центральний американський телеканал CNN із посиланням на Федеральне бюро в’язниць Сполучених Штатів.

“Марія Бутіна звільнена з Федеральної виправної установи Таллахассі в п’ятницю після того, як провела понад 15 місяців за гратами”, – зазначається в повідомленні.

Очікується, що вона буде негайно депортована до Москви.

Як відомо, Марія Бутіна, яка прибула до США за студентською візою, стала першою громадянкою Росії, засудженою у справі втручання в американські вибори. Вона позиціонувала себе як активістка за права володіння зброєю та встановила знайомства в керівних колах Національної стрілецької організації, близької до Республіканської партії. Бутіну підозрювали у шпигунстві на користь Росії, а також у спробах втрутитися в виборчу кампанію в США.

Американське слідство встановило прямий зв’язок Марії Бутіної із заступником глави Центробанку Росії Олександром Торшиним, який в матеріалах розслідування називався її куратором. У Вашингтоні вважали, що російська сторона намагалася таким чином встановити канал комунікацій у передвиборчий період зі штабом кандидата в президенти Дональда Трампа.

Як повідомляла “Новинарня“, затримана у липні  2018 року за незаконну діяльність із просування інтересів Росії у США.

Бутіну затримали у Вашингтоні за обвинуваченням “у змові з метою роботи агентом Російської Федерації” без попередження влади США . Її звинувачували у спробах “розвивати зв’язки в США і проникати в організації, які мають вплив на американську політику”.

Згідно з обвинувальним висновком, з 2015 року і щонайменше до лютого 2017 року Бутіна працювала за розпорядженням високопоставленої офіційної особи російського уряду, яка раніше була депутатом парламенту РФ і потім стала високопоставленим представником в Центральному банку РФ. Ця російська особа перебуває під санкціями міністерства фінансів США.

Ім’я російської офіційної особи не називається, проте за даними соцмереж, може йтися про колишнього в.о. голови Ради Федерацій РФ, заступника голови Центробанку Росії Олександра Торшина, помічницею якого була Бутіна.

У квітні 2019 року суд у Вашингтоні засудив росіянку Марію Бутіну до 18 місяців ув’язнення за шпигунство на користь Росії.

Читайте також:
Затримана в США агентка Росії Бутіна активно підтримувала окупацію Донбасу й Криму

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна