Вибух на Пушкінській: побратими кажуть, що Сенсей накрив собою чужу гранату

 

Ветеран АТО Віктор Дегтярьов з позивним “Сенсей” або “Купол”, загинув від вибуху гранати на вулиці Пушкінській в Києві 22 жовтня, прикривши її собою. 

Як повідомив “Новинарні” бойовий побратим Дегтярьова по батальйону “Донбас” Юрій Дмитрук з позивним “Фома”, бойова граната Ф-1 належала другому загиблому – Михайлу Микитину. 

За словами друзів, в охоронця офісного приміщення на Пушкінській Микитина останнім часом були суїцидальні настрої. Це, попередньо, і стало першопричиною трагедії.

“Від нього пішла дружина, він хотів підірвати і її, і її нового чоловіка. Сенсей відмовляв його від цього задуму. Перша розмова між ними відбулася ще 13 жовтня”, – розповідає “Новинарні” Дмитрук.

22 жовтня, в день трагедії, один із побратимів зайшов у справах в офіс до Сенсея. Микитин нібито дзвонив та скаржився Дегтярьову. Вони (Сенсей та другий його побратим – “Н“) зайшли, аби поговорити та заспокоїти Михайла.

Втім, після завершення “профілактичної розмови”, приблизно через 1 годину 20 хвилин, Михайло Микитин таки “задіяв” гранату на сходах офісного приміщення – висмикнув чеку.

Віктор Дегтярьов взяв її обома руками та, зі слів побратимів, накрив собою.

“Сенсей – офіцер спеціального призначення, він уже брав участь у бойових діях ще до російсько-української війни на Донбасі. Він знає наслідки поводження зі зброєю. Він знав, що відкинути гранату не можна було, бо поруч – живе місто та люди. Радіус ураження – 200 метрів. 99% осколків прийняв на себе Сенсей. Він міг лягти на землю та врятувати собі життя, але він цього не зробив“, – каже Юрій “Фома” Дмитрук.

За словами побратима, правоохоронці також опрацьовують версію, що Дегтярьов узяв гранату в обидві руки і накрив її собою. Вивчають, крім того, й картинку з камер відеоспостереження, які були за спиною Сенсея.

Крім того, каже Дмитрук, журналісти одного з українських телеканалів знайшли свідка, який розповів, що граната належала якраз охоронцеві Микитину, а не Дегтярьову, як про це писали ЗМІ раніше.

Другий загиблий, Михайло Микитин, учасником бойових дій не був. Де знайшов гранату – невідомо.

Триває досудове розслідування за фактом умисного вбивства. Основна робоча версія слідчих: необережне поводження з гранатою.

Хто такий Віктор “Сенсей” Дегтярьов

53-річний Віктор Дегтярьов “Сенсей” був одружений, мав трьох дітей, двоє з яких неповнолітні.
Дегтярьов родом з Росії, його батьки були радянськими військовими.

Армійський шлях Дегтярьова розпочався ще у СРСР, у морській піхоті. На початку 2010-х років Дегтярьов став одним із засновників “Спілки морських піхотинців України”.

З початку 2000-х чоловік із родиною жив у Києві, був тренером із китайського рукопашного бою саньда у Федерації кунгфу України. Саме через дотичність до цього спорту він пізніше отримав позивний “Сенсей”.

Учасник Революції Гідності. Дегтярьов розповідав, що на Майдані очолив бойову групу із представників ветеранської організації морпіхів.

На початку війни Дегтярьов організував групу спецпризначення “Купол”, яка у складі добробату НГУ “Донбас” долучилась до участі в АТО. В ефірах телебачення Дегтярьова тоді представляли майором Нацгвардії. Зокрема, очолювані ним військові брали участь у трагічних боях за Іловайськ 2014 року.

Журналіст Юрій Бутусов пише, що група “Купол” йшла попереду у першому бою “Донбасу” під час Іловайської операції. Тоді, 10 серпня, “Купол” зіткнувся з російськими військами. Дегтярьов розповідав, що завдяки дитинству, проведеному у родині військових, впізнав десантників з російського Ульяновська, “колишніх земляків”.
Боєць, який йшов поруч із Дегтярьовим (Вадим Антонов “Самольот”), загинув, Сенсей отримав поранення. На лівій руці у нього перебило сухожилля, на правій – відірвало два пальці, було поранення в реберну кістку з боку серця.

Фото з Фейсбуку Дегтярьова

Після повернення з фронту Дегтярьов був радником заступника міністра оборони Петра Мехеда, помічником депутата Київради від “Солідарності” Володимира Левіна. Продовжив займатись тренерством і навіть організував секцію у школі.

Також Дегтярьов заснував благодійний фонд “Купол” для допомоги ветеранам.

У 2017 році Дегтярьову дали статус учасника бойових дій, ще два роки потому – ІІ групу інвалідності.

Жодних державних нагород він не отримував.

Як інформувала “Новинарня“, 22 жовтня близько 23-ї години ночі в центрі Києва на вулиці Пушкінській пролунав вибух гранати. Під час вибуху загинув ветеран АТО Віктор Дегтярьов. Другий загиблий – Михайло Микитин, охоронець офісної будівлі, яка знаходиться поруч. Також поранення отримала дівчина, яка проходила неподалік.
Поліція стверджує, що у Дегтярьова й Микитина вибухнула граната, при цьому ніхто сторонній до них не підходив.

підготувала: Людмила Кліщук

Читайте також:
Від вибуху гранати у прифронтовому Кураховому загинуло подружжя українських волонтерів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна