“Українська” петиція в Бундестазі: МЗС ФРН не підтримує визнання Голодомору геноцидом

 

У Міністерстві закордонних справ Німеччини виступають за те, щоб відхилити петицію щодо визнання Голодомору 1932-33 років в Україні геноцидом.

Про це повідомляє Deutsche Welle з посиланням на члена Петиційного комітету Бундестагу, депутата від Християнсько-демократичного союзу Арнольда Фаатца.

Зазначається, що 21 жовтня відбулося відкрите засідання Петиційного комітету Бундестагу, на якому обговорювали петицію щодо визнання Голодомору 1932-33 років в Україні геноцидом, яка ще у травні набрала необхідні 50 тисяч голосів.

МЗС хоче, аби петицію було відхилено з обґрунтуванням, що поняття геноциду не було визначене до 1951 року. На мою думку, цей аргумент є дуже технократичним. Те ж саме стосується й іншого аргументу – що, окрім українців, це штучно влаштований голод мав і інших жертв, зокрема, в Росії, на Кавказі. Цей аргумент, на мою думку, так само більше схожий на відмовку”, – сказав Фаатц.

На переконання представника правлячої партії ХДС, така аргументація є досить небезпечною.

“Вона суперечить тій оцінці, яку ми сьогодні по праву даємо протиправним діям режиму націонал-соціалістів у Німеччині. Адже тоді незабаром нацисти почнуть вимагати, аби гітлерівський геноцид, який так само відбувся до визначення цього поняття, так само відповідним чином переоцінили. Бо це так само відбулося до 1951 року”, – наголосив член комітету.

На думку Фаатца, негативне рішення МЗС ФРН щодо української петиції “означає стати на коліна перед Росією”.

“Очевидно, ніхто не хоче створювати нові теми для конфронтації з Росією. Тим більше, багато держав уже висловилося щодо того, як вони дивляться на Голодомор, а саме: що це був геноцид. І зрозуміло, що голос Німеччині у цьому контексті мав би суттєву вагу”, – вважає депутат.

“Можна очікувати, що Петиційний комітет не передасть петицію до МЗС із проханнями втілити її у життя, а натомість відхилить її”, – прогнозує Фаатц. Він наголосив, що вважає це неправильним.

“Колеги, які вважають так само, найімовірніше, подадуть заявку на те, щоб голосувати за цю петицію в Бундестазі окремим пунктом. Але, ймовірно, більшості для прийняття цієї петиції у Бундестазі не знайдеться”, – вважає депутат.

Читайте також:
Палата представників Конгресу США визнала Голодомор геноцидом українців

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна