Макрон обговорив із Путіним врегулювання в Сирії й “нормандську” зустріч для Донбасу

 

Президенти РФ Володимир Путін і Франції – Еммануель Макрон у ході телефонної розмови в понеділок, 21 жовтня, обговорили зокрема врегулювання ситуації на півночі Сирії та на сході України.

Пресслужба Єлисейського палацу вказала на те, що “напередодні зустрічі в Сочі між президентом Путіним та президентом [Туреччини] Ердоганом розмова [Макрона й Путіна] зосереджувалася головним чином на ситуації на північному сході Сирії”, де турецька армія проводить військову операцію. Французький лідер наголосив на важливості продовження діючого припинення вогню, а також виходу з кризи дипломатичними засобами.

Пресслужба Макрона подає українську тему розмови з Путіним зовсім стисло: “Президент [Французької] Республіки та президент Путін також повернулися до підготовки до наступного саміту у нормандському форматі, слідуючи рішенням Тристоронньої контактної групи щодо імплементації Мінських домовленостей”, – тільки й сказано в короткому повідомленні з Парижа.

Водночас сайт Кремля присвятив українській темі значно більше тексту. Там зазначили, що розмова двох лідерів відбулася з ініціативи французької сторони.

“В ході обміну думками про ситуацію в Україні наголошено на безальтернативності Мінського комплексу заходів як основи для вирішення внутрішньоукраїнської кризи”, – йдеться в повідомленні пресслужби президента Росії.

“Від Києва потрібно беззастережна реалізація всіх домовленостей, досягнутих у «нормандському форматі» і в контактній групі. Насамперед це стосується розведення сил і засобів на двох узгоджених ділянках лінії зіткнення у населених пунктах Золоте і Петрівське, а також імплементації в українське законодавство «формули Штайнмаєра»”, – наполягає Москва.

Пресслужба Путіна зазначає, що під час обговорення можливості проведення чергового саміту “нормандської четвірки” президент Росії “знову акцентував доцільність його ретельної підготовки, що дало б змогу виробити нові кроки в контексті повного виконання Мінських угод”.

“Домовлено, що відповідну роботу буде продовжено помічниками лідерів і міністерствами закордонних справ“, – додали у пресслужбі Кремля.

Щодо ситуації в Сирії, у Путіна розповіли: “Детально обговорена обстановка на північному сході Сирійської Арабської Республіки. Висловлено думку про необхідність поваги суверенітету і територіальної цілісності цієї держави. Володимир Путін проінформував про заходи, що вживаються Росією для стабілізації ситуації в регіоні, включаючи сприяння встановленню контактів між зацікавленими сторонами та забезпечення інтересів всіх етноконфесійних груп.
З метою виходу на стійке політичне врегулювання в Сирії наголошено на важливості запуску міжсирійського діалогу в рамках Конституційного комітету, що скликається під егідою ООН в кінці жовтня в Женеві”.

Нагадаємо, минулого тижня підготовку до саміту глав держав нормандського формату з Володимиром Путіним обговорила канцлер ФРН Ангела Меркель.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна