“На порозі катастрофи”: в Умані затримали хіміка-підривника з РФ. ВІДЕО

 

Контррозвідка виявила диверсанта, який готував теракт в Умані. Вчений-хімік, громадянин Росії три роки тому приїхав в Україну й одружився з жінкою-українкою, яка мешкала поруч зі стратегічним об’єктом. Метою росіянина був підрив цистерн з авіаційним пальним на Уманському аеродромі, де базуються бойові гелікоптери.

Як повідомляє “Новинарня“, історію диверсанта та його затримання розповіли журналісти “ТСН”.

Зазначається, що Леонід Харитонов – співвласник російської хімічної фірми, працював в Америці, був керівником середньої ланки в потужному російському оборонному концерні “С.Е.Д”. Три роки тому раптово приїхав до України і оселився в Умані в своєї нової дружини, Вікторії Панченко.

“Харитонов перетворив житло на хімічну лабораторію і виробничу лінію вибухівки. Хімік доволі легко синтезував штуку з гексаметилинтрипероксиддіаміну. Спеціалісти користуються абревіатурою ГМТД. Ця вибухівка значно небезпечніша за тротил. Накопичивши достатньо ГМТД, Харитонов почав збирати пекельну машинку. Про кожен етап своєї лабораторної роботи звітує на російський телефонний номер – набором кодових слів. Чекати, допоки вибухове реаліті-шоу дійде свого кінця, було небезпечно. Росіянина затримали”, – ідеться в сюжеті.

Співробітники СБУ під час обшуку були в шоломах та бронежилетах: якщо випустити з рук нібито пачку цигарок, всім, хто поруч, “кісток не позбирати”.

“Ці цигарки вбивають в прямому сенсі. У звичайній цигарці замість тютюну була вибухова речовина. Харитонов нашпигував цигарки вибухівкою і регулярно проводив випробування”, – розповів журналіст Андрій Цаплієнко.

Вибухотехнік Олексій Голубенко у коментарі ЗМІ сказав, що вважає Харитонова “генієм вибухотехніки”. Він вперше бачив такий вибуховий пристрій: вбивча цигарка була лише її детонатором.

“Вона тліла, горіла дев’ять хвилин, потім вогонь доходив до вибухової речовини, вона вибухала і спричиняла інший вибух”, – розповів він, пояснюючи, що таким чином Харитонов розрахував час втечі, аби відійти на безпечну відстань.

Під час обшуку в чоловіка знайшли карти місцевості, на них – Уманський аеродром, де базуються бойові гелікоптери.

У разі вибуху могла загинути значна кількість військовослужбовців. Вибухівка ГМТД не залишає слідів, тому цю вибухівку так люблять терористи.

“Україна була на порозі чергової катастрофи на оборонному об’єкті, яка за масштабами могла би порівнятись із вибухами на військових складах в Ічні, Балаклії та Калинівці”, – розповів у сюжеті журналіст.

За словами офіцера контррозвідки СБУ Сергія, Харитонов не був одинаком – у нього були куратори, перед якими він звітував, від яких отримував завдання і кошти на їх реалізацію.

Вибухотехніки кажуть – всі складові для вибухівки є у вільному обігу. Заборонити їхній продаж нереально, тому що це побутова хімія. Проте у країнах Заходу, які є мішенями для терористів, оптовий покупець прекурсорів завжди потрапляє в поле зору спецслужб. В Україні навіть війна не змусила ввести надійний контроль над ринком хімічних речовин.

“ТСН” не називає складові вибухівки,але наголошує, що таку вибухівку можна виготовити в умовах кухні.

За потрібні таблетки заплатили 139 гривень, потрібна рідина коштує 220 гривень, а на потрібний білий порошок витратили 28 гривень. З усього цього можна виготовити вибухівку, пробивні властивості якої перевищують характеристики бойового тротилу.

Підривник цікавився квитками до Гонконгу. Гроші на втечу – майже пів мільйона російських рублів – тримав при собі.

Затримали диверсанта за сигналом його обдуреної дружини Вікторії. Харитонов ганявся за нею у дворі з сокирою, коли не міг знайти довідник із хімії, розповіла жінка телевізійникам.

Як інформувала “Новинарня“, в Одесі засудили чоловіка, який готував теракти та диверсії в Україні.

Читайте також:
На Житомирщині розслідують держзраду гранатометника, який нібито готував теракт у військовій частині

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна