Туреччина заявила про готовність відновити операцію в Сирії через 35 годин

 

Збройні сили Туреччини відновлять дії в рамках операції “Джерело миру” в Сирії через 35 годин, якщо не буде виконано попередні домовленості та курди не залишать зону безпеки.

Про це заявив міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу у своєму виступі на TRT World Forum 2019, який стартував у понеділок, 21 жовтня, в Стамбулі, повідомляє “Укрінформ”.

“Згідно з домовленістю, протягом 120 годин всі елементи повинні бути вилучені. Якщо цього не станеться протягом наступних 35 годин, операція почнеться знову”, – сказав міністр.

Як інформувала “Новинарня“, наземний наступ Туреччини на північ Сирії розпочався 9 жовтня. Йому передували авіанальоти та артилерійський обстріл території, яку утримують курдські сили.

Президент Туреччини Реджеп Ердоган заявив, що наступ має на меті створити “безпечну зону” на схід від Євфрату, а його ціль – “курдські терористи” та члени угруповання “Ісламська держава” на півночі Сирії.
Згідно з позицією Анкари, в такій зоні змогли б знайти притулок до 2 мільйонів сирійських біженців з тих 3,6 млн, які мешкають у Туреччині зараз.

Перед цим сили США почали виведення військ із районів, розташованих уздовж сирійського кордону з Туреччиною.
Вашингтон оголосив, що буде триматися осторонь планованої турецької операції проти курдських сил в північно-східній Сирії, однак пригрозив Анкарі санкціями.

Курдські сили, як союзник США в регіоні у боротьбі з угрупованням “Ісламська держава”, назвали виведення американських військ з північно-східної Сирії “ударом в спину”.

На цьому тлі Франція та Німеччина заявили, що припиняють продаж зброї до Туреччини через її військову операцію на півночі Сирії, а президент ПАРЄ закликала Анкару припинити операцію в Сирії.

Читайте також:
Ердоган погодився оголосити в Сирії п’ятиденне перемир’я, щоб “випустити” курдів, – Пенс

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.