“Голоси”: у Києві представляють театральну виставу – пряму мову дев’яти ветеранів АТО

 

Результатом театральної резиденції БФ “Творча криївка” для ветеранів АТО/ООС стала вистава “Голоси”, в якій грають учасники бойових дій на Сході.

Прем’єрний показ вистави в Києві відбудеться 22 жовтня, о 19.00, на сцені Суспільного театру за адресою: вулиця Леоніда Первомайського, 5в (Будинок Звукозапису українського радіо).

В основі вистави – особисті історії її учасників, акторів-ветеранів.

Режисер-постановник, учасник АТО Євген Степаненко розповідає: “Виставу створено під час мистецької резиденції фонду “Творча криївка” – лише за три тижні – ветеранами та діючими військовослужбовцями, учасниками російсько-української війни. Ця вистава – спроба розібратися, що з нами сталося під час війни, спроба дослідити еволюцію людини на війні та поза війною, спроба донести до всіх просту істину: війна нікуди не зникла, вона серед нас“.

Як зазначають організатори, “Голоси” — “це точно не героїчна сага про сонечок та страждальців-ветеранів. Це пряма мова – їх, звичайних людей, які потрапили в екстремальні умови війни”.

Дев’ять героїв на сцені – з усіх куточків України. Серед них Роман Гребенюк, від якого відвернулися всі рідні з Луганщини, через те що він добровільно пішов до ЗСУ, провів три ротації в ДАПі і зараз вчиться на офіцера, Дмитро Клугер із Донецька, який пережив полон, Володимир Дубецький зі Львова, який полишив тихе життя ченця в монастирі в Італії та пішов до лав добробату, Андрій Лоза із Бахмута, Леся Антонова із Луганська, Юрій Григор’єв із Києва, Катруся Бережна із Харкова, Андрій Балацький із Коломиї, Олександр Мітчик з Одеси.
Їх голоси вже почули вибагливі глядачі в Івано-Франківську, Дніпрі , Львові нагороджуючи акторів 20- хвилинними оваціями та захопленими відгуками.

“За кожним нашим голосом — голоси сотні побратимів, схожі історії війни. Ми хочемо цією виставою донести до людей, що ми серед вас. І війна ще не закінчилася!” — говорить “кіборг” Роман Гребенюк.

“Мета нашого проєкту – розпочати чесну розмову ветеранів із суспільством”, – кажуть організатори.

Після показу відбудеться спілкування з творчою групою проєкту та дискусія на тему “Адаптація суспільства до ветеранів”.

Благодійний внесок за перегляд вистави – 200 грн.

Художній керівник проєкту – Олег Шульга, актор театру та кіно, ветеран війни; режисер — Євген Степаненко, режисер театру та телебачення, телеведучий, керівник “Суспільного театру”, ветеран війни; музика — Мишко Адамчак, музикант, ветеран війни-парамедик; тренер — Тетяна Смирнова, актриса театру та кіно; психологічна підтримка — Юлія Боринець, Людмила Новіцька, Тетяна Ярошенко.

Базою для створення вистави “Голоси” став Івано-Франківський національний академічний драматичний театр ім. Івана Франка. Перш ніж бійці вийшли на підмостки, щоб за тиждень зустрітися з глядачем і впоратися з хвилюванням, вони два тижні провели в гірській Верховині на тренінгах від доброчинного фонду “Творча криївка”.

Читайте також:
Реабілітація мистецтвом: актор-АТОвець Олег Шульга “Бандерас” очолив театральну резиденцію для ветеранів

У Києві презентували виставу першого в Україні ветеранського театру

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна