День без сліз: сьогодні єдиний день у році, коли ми не мали втрат на фронті

 

Сьогодні, 21 жовтня – єдиний день у році, коли за п’ять років війни українські силові структури не мають жодної безповоротної втрати.

“Цього дня Дзвін Пам’яті мовчить. Серед мужніх захисників України, які обороняють нашу Батьківщину від підступного окупанта – Росії, загиблих не було. Єдиний день у році, коли країна нікого не втратила…” – написали на своїй сторінці у твіттері укладачі “Книги пам’яті полеглих за Україну”.

“Сьогодні, 21 жовтня, один з тих небагатьох днів року, коли Дзвін Пам’яті, що розміщений на церемоніальному майданчику поблизу Зали пам’яті захисників України на території Міністерства оборони України, мовчав, – читаємо у звіті про щоденний ритуал на сайті Міністерства оборони України . – У цей день Збройні сили України не понесли бойових втрат“.

За методологією підрахунків Міноборони, 21 жовтня – не єдиний день у році, коли не зафіксовано втрат загиблими. При цьому впродовж останніх двох місяців МОУ під час щоденних церемоніалів вшановує вже не тільки військових ЗСУ, які віддали свої життя за Україну, а й бійців інших силових підрозділів із Нацгвардії, МВС та добробатів.

У “Книзі пам’яті” на прохання “Новинарні” пояснили свій висновок щодо 21 жовтня.

“Річ у тому, що Міністерство оборони рахує лише бойові втрати, а ми ведемо статистику всіх втрат – і бойових, і не бойових, – розповів один із волонтерів проєкту “Книга пам’яті” Герман Шаповаленко. – І таких втрат – не бойових – ми маємо близько тисячі за всі п’ять років”.

“Тому в Міноборони днів, коли Дзвін Пам’яті мовчить, може бути більше. За нашими ж підрахунками, лише один день у році – 21 жовтня – ми дійсно не мали жодної втрати за всі п’ять років війни”, – пояснив волонтер.

Як відомо, станом на 7 травня 2019 року в “Книгу пам’яті”, яка була заснована 22 липня 2014 року, внесено імена 4125 загиблих.
У Книзі враховані всі бойові та більшість не бойових втрат, яких зазнала Україна під час проведення АТО та ООС.

автор: Ліна Тесленко

Читайте також:
Facebook остаточно заблокував сторінку “Книга пам’яті полеглих за Україну”. І “Стіну” теж

Скільки воїнів загинули в Іловайському оточенні: відоме точне число й імена

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна