Компанія друга Путіна видобуває в Україні кварцит для російської зброї, – розслідування

 

Фірми російського олігарха Олега Дерипаски, який входить до найближчого оточення президента РФ Володимира Путіна, в обхід санкцій видобувають в Україні кварцит та продають його російським оборонним підприємствам.

Про це повідомили “Схеми“.

Власником ТОВ “Глухівський кар’єр кварцитів”, який видобуває у Баницькому кар’єрі на Сумщині високочистий кварцит, із 2011 року є кіпрська United Company Rusal Silicon Limited. Це – дочірня фірма “Об’єднаної компанії «Русал»”  Олега Дерипаски, якого ЗМІ називають другом Путіна.

“І саме ця фірма за дивних обставин не потрапила до санкційного списку в Україні, хоч до інших його компаній, які не ведуть господарської діяльності в Україні, санкції були застосовані”, – йдеться в матеріалі.

“Схеми” виявили, що майже весь видобутий з українських надр високоякісний мінерал, з якого виготовляють кремній, у 2018 році був вивезений в Росію. ТОВ “Глухівський кар’єр кварцитів” продавав його двом підприємствам у Росії.

Половину видобутої сировини купував один із найбільших виробників кремнію в Росії – завод “Кремній-Урал”, що також входить до “Русалу”.

У свою чергу, цей завод Дерипаски протягом 2019-го відвантажив 12 тонн кремнію на виконання державного замовлення російському держзамовнику – “Новосибірському механічному заводу «Іскра»”, який у Росії виконує оборонні замовлення.

Також журналісти звернули увагу на інший контракт на поставку кремнію – співпрацю “Кремній-Уралу” Дерипаски з російським державним Конструкторським бюро приладобудування імені Шипунова.

Це одна з провідних організацій оборонного комплексу Росії, яка розробила і поставила на серійне виробництво для озброєння російської армії понад 150 зразків озброєння і військової техніки. Там і надалі створюють системи найсучаснішої високоточної зброї, для яких потрібен кремній (а це ракетні технології, зокрема створення тактично-ракетного комплексу “Точка У”, формування гільз, капсулів тощо).

“І таку зброю, для якої потрібен кремній, Росія активно використовує. Зокрема, розробки конструкторського бюро помічали на Донбасі. Наприклад, у лютому 2019 року у селищі Новолуганське обстріляли один із будинків з артилерійського комплексу «Краснополь», який розробило саме згадане Конструкторське бюро Шипунова»”, – йдеться в розслідуванні.

Програма “Надра на експорт” проєкту “Схеми: корупція в деталях”:

У травні 2018 року Олега Дерипаску внесли до санкційного списку РНБО, заборонили в’їзд до України, заблокували активи на території нашої держави та заборонили виводити з них гроші. До переліку потрапили три його підприємства, які “протидіють Україні, забезпечують військову складову постачання в збройні сили Російської Федерації”. Серед них, зокрема, московський офіс “Русалу”.

Читайте також:
Власник телеканалу NewsOne причетний до фінансування російського оборонного замовлення, – ГПУ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна