Росія знову блокує проходження українських суден через Керченську протоку

 

Ситуація в Азовському морі у районі Керченської протоки знову загострилася: із серпня Росія підвищує тривалість штучної затримки проходження українських суден, яка зросла більш ніж утричі.

Про це повідомив у фейсбуці журналіст, головний редактор інтернет-видання BlackSeaNews Андрій Клименко.

“Моніторингова група «Інституту Чорноморських стратегічних досліджень», «Майдану закордонних справ» та BlackSeaNews повідомляє, що у серпні-вересні 2019 дія загрози «азовського пакету санкцій» остаточно скінчилася:

1) тривалість штучного утримування перед Керченською протокою «маріупольських» та «бердянських» суден значно зросла – «на вході» до Азовського моря у 2,4 раза, а на «виході» з Азовського моря – в 3,2 раза.

2) упродовж літа-початку осені 2019 року (на відміну від російських або інших суден, що йдуть до/з азовських портів РФ) «маріупольські» та «бердянські» судна проходять Керченську протоку не за традиційною чергою, а окремими караванами, що формуються один раз на декілька днів (мабуть, щоб Берегова охорона ФСБ РФ витрачала менше часу пального…).

3) ситуація зі штучним утримуванням перед Керченською протокою «маріупольських» та «бердянських» суден повернулася до показників вересня-жовтня 2018 року.

4) схоже, що настав час, коли знову потрібно активувати питання про «азовський пакет» санкцій до російських портів Азовського моря, з яких здійснюються регулярні перевезення до окупованого Криму: це порти Ростов-на-Дону, Азов та Темрюк. Та, звичайно – «Порт Кавказ», той самий, що навпроти Керчі на узбережжі Тамані”, – пише Клименко.

Нагадаємо, що наразі Керченська протока є спільними внутрішніми водами Росії й України, відповідно до угоди 2003 року.

Як повідомляла “Новинарня“, починаючи з травня 2018 року, Прикордонні війська ФСБ РФ почали затримувати українські судна й катери з рибалками на Азові після відкриття Кримського мосту й арешту силовиками України сейнера “Норд” із Керчі під прапором Росії. Ситуація загострилася, коли росіяни почали штучно затримувати на значний термін у районі Керчинської протоки як українські, так і закордонні судна, що прямують до портів Маріуполь і Бердянськ та із них. Одночасно РФ блокувала на протоці десятки й сотні суден, нарощуючи свої військову присутність в Азовському морі.

6 вересня 2018 року Рада нацбезпеки і оборони України прийняла рішення посилити військову присутність на Азові.
У Кабміні повідомили, що до кінця року на Азовському морі буде створена військово-морська база ВМС ЗС України для відсічі агресивним діям Російської Федерації.
Президент Петро Порошенко і секретар РНБО Олександр Турчинов попереджали також про ймовірний наступ ЗС Росії на Маріуполь.

24 вересня в Маріуполь походом з Одеси через Керченську протоку прибули корабель управління A500 “Донбас” та морський буксир A830 “Корець”.

Європейський парламент 25 жовтня схвалив резолюцію про порушення Росією міжнародного права в Азовському морі.

25 листопада апогеєм протистояння стало захоплення силовиками РФ із боєм українського конвою – МБАКів “Нікополь”, “Бердянськ” і буксира “Яни Капу”, який ішов з Одеси на посилення Азовського угруповання ВМСУ. Українські моряки перебували в полоні до 7 серпня 2019 року.

Читайте також:
“Непрямими діями”. Командувач ВМСУ розповів, як можна протистояти
Росії на Азові

заступник голови Держприкордонслужби України Василь Серватюк у четвер, 25 жовтня, під час дискусії на Львівському безпековому формі заявив, що в Азовському морі базуються вже більше 120 кораблів і катерів Росії, і РФ продовжує нарощувати там свої військові потужності.

На думку одного із керівників ДПСУ, після захоплення Криму та окупації частини Донецької і Луганської областей наступною ціллю Росії є захоплення Азова.

Читайте також:
“Ситуація загрозлива”: Росія перекинула на Азов ще три бойові кораблі. ВІДЕО

 

Читайте також:
Україна хоче змінити статус Керченської протоки

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна