Рада утворила ТСК щодо купівлі “каналів Медведчука” і впливу на це Росії

 

Верховна Рада ухвалила постанову “Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України для проведення розслідування відомостей щодо дотримання вимог законодавства під час зміни власників інформаційних телеканалів та забезпечення протидії інформаційному впливу Російської Федерації“.

На вечірньому засіданні в четвер, 17 жовтня, за проєкт №2152 проголосували 278 депутатів. Голоси “за” дали всі фракції, крім “ОПЗЖ”. При цьому із групи “За майбутнє” зелену кнопку натиснув лише один нардеп.

Метою створеної ТСК названо “недопущення монополізації у сфері інформаційного ринку та ринку телевізійного мовлення, обмеження впливу РФ на інформаційний простір та протидії загрозам національній безпеці у сфері інформаційного простору”.

Постановою визначено основні завдання Тимчасової слідчої комісії:

  • проведення комплексної перевірки обставин придбання, джерел виплати та надходження коштів під час зміни власників телеканалів «NewsOne»,«112 Україна», «ZIK»;
  • проведення дослідження щодо встановлення осіб, які прямо чи опосередковано брали участь у процесі зміни власників вказаних телеканалів, є бенефіціарними власниками, впливають на редакційну політику телеканалів;
  • проведення дослідження щодо частки на інформаційному ринку, яка належить телеканалами «NewsOne», «112 Україна», «ZIK»;
  • проведення перевірки відомостей щодо систематичного розповсюдження окремими українськими телеканалами ідей та тез, що можуть загрожувати інтересам національної безпеки, оборони та територіальної цілісності України;
  • проведення розслідування щодо здійснення інформаційними телеканалами спеціальних інформаційних операцій, спрямованих на підрив обороноздатності, деморалізацію особового складу Збройних Сил України та інших військових формувань, провокування екстремістських проявів, підживлення панічних настроїв, загострення і дестабілізацію суспільно-політичної та соціально-економічної ситуації, розпалювання міжетнічних і міжконфесійних конфліктів в Україні та інших проявів загроз інформаційній безпеці України;
  • встановлення, збір інформації та отримання пояснень від осіб та/або підприємств, установ, організацій, центральних та місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування та їх посадових осіб, залучених до здійснення діяльності, яка пов’язана із колом питань, для розгляду яких утворено Тимчасову слідчу комісію;
  • надання пропозицій щодо законодавчого врегулювання питання заборони монополізації інформаційного простору України;
  • у випадку встановлення достатніх підстав, ініціювання питання про притягнення винних осіб до відповідальності, передбаченої законодавством України.

Постановою передбачено, що кількісний склад ТСК становить – з урахуванням принципу пропорційного представництва депутатських фракцій, виходячи із забезпечення такого представництва в її складі – один представник від 30 народних депутатів України, але не менше як по одному народному депутату України від кожної депутатської фракції (депутатської групи).

Головою Тимчасової слідчої комісії обрано народного депутата України Ольгу Василевську-Смаглюк, заступником голови Тимчасової слідчої комісії – народного депутата Олександру Устінову (ініціаторки постанови, “Слуга народу” і “Голос” відповідно).

Звіт Тимчасової слідчої комісії про виконану роботу передбачено заслухати на пленарному засіданні Верховної Ради України не пізніше шести місяців з дня її утворення.

Читайте також:
Власника “112 Україна” та соратника Медведчука допитали в СБУ

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна