Рада переходить на електронний документообіг

 

Верховна Рада ухвалила Закон “Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо запровадження електронного документообігу, пов’язаного із законодавчим процесом”.

Ухвалення відповідного рішення у четвер, 17 жовтня, підтримали 256 народних депутатів, повідомляє “Укрінформ”.

Закон вносить зміни до статті 91 Регламенту Верховної Ради щодо подачі супровідних документів до законопроєктів в електронному вигляді та до статті 97 щодо ведення справи законопроєкту в електронному вигляді.

Так, при подачі супровідних документів в електронній формі на них накладатиметься кваліфікований електронний підпис особи, яка має право законодавчої ініціативи або представляє орган, наділений таким правом. Він же, відповідно до проєкту закону, міститиметься і в електронних версіях пропозицій, поправок, висновків до законопроєктів, які подаються до Апарату Верховної Ради або безпосередньо до комітету чи до тимчасової спеціальної комісії.

Подані законопроєкти створюються в єдиній автоматизованій системі в порядку, визначеному відповідним положенням, яке затверджується Головою Верховної Ради, та подаються у формі оригіналів електронних документів, на які накладено кваліфікований електронний підпис.

Пропозиції, поправки та висновки до законопроєктів подаються до Апарату ВР або безпосередньо до комітету чи до ТСК, які визначені головними з їх підготовки, в єдиній автоматизованій системі.

Апарат ВР і головний комітет в єдиній автоматизованій системі вестимуть справу законопроєкту у формі електронних документів щодо кожного проєкту, включеного до порядку денного сесії. До справи законопроєкту належать оригінали електронних документів та роздруковані ідентичні за документарною інформацією та реквізитами документи на папері, а також інші оригінали електронних документів та документів на папері з печатками, власноручними підписами.

Також визначено, що всі зареєстровані у Раді законопроєкти надаватимуться депутатам шляхом розсилки на електронну пошту.

Цей закон набуває чинності наступного дня після його опублікування в парламентській газеті “Голос України” та вводиться в дію з першого дня третьої сесії Верховної Ради дев’ятого скликання, тобто на початку лютого 2020 року.

Нагадаємо, 12 вересня Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроект №1044-1 “Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо запровадження електронного документообігу, пов’язаного із законодавчим процесом”.

Читайте також:
Сержанти за стандартами НАТО: Рада законом прибрала із ЗСУ прапорщиків

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.