У жовтні газ для населення подешевшав майже на 5%

 

Ціна на природний газ для населення у жовтні знизилася на 4,9% порівняно з вереснем і становитиме 4272,76 грн за тисячу кубометрів (без врахування ПДВ, націнки газзбутів та транспортних витрат).

Про це повідомляє “Укрінформ” з посиланням на пресслужбу НАК “Нафтогаз України”.

“Жовтнева ціна на природний газ для потреб населення та інших споживачів, які отримують газ на регульованих умовах (ПСО), знизилася на 4,9% порівняно з рівнем вересня і складе 4272,76 грн за тисячу кубометрів (без врахування ПДВ, націнки газзбутів та транспортних витрат).

Хоча ціни газу на європейському ринку вже суттєво збільшилися порівняно з літнім рівнем, регульована ціна газу в Україні визначається за формулою, яка відображує ринкові ціни з двомісячним відставанням. Формула міститься в постанові КМУ від 03.04.2019 № 293 і діє до кінця 2019 року”, – пояснили у Нафтогазі.

Компанія вказує, що з квітня цього року ціна, за якою Нафтогаз продає газ для потреб населення та інших захищених споживачів, знизилася на 32%.

Згадана в повідомленні постанова уряду №485 передбачає, що Нафтогаз для визначення ціни газу за ПСО аналізує 4 показники – ціну для комерційних споживачів за минулий місяць, дані МЕРТ щодо середньої митної вартості газу за минулий місяць, середньозважену ціну на Українській енергетичній біржі, та ціну за урядовою постановою №867 від 19 жовтня 2018 року – компанія обирає з них найнижчу.
Найменшою виявилася середня митна вартість газу за минулий місяць – за нею і була визначена вартість газу на жовтень.

Читайте також:
Україна скоротила споживання газу на 7%

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна