Конституційний суд не дозволив своєму колишньому голові повернутися на посаду

 

Колишній голова Конституційного Суду Станіслав Шевчук, якого Окружний адмінсуд Києва поновив на посаді, поки що не може повернутися до виконання своїх обов’язків.

Про це йдеться у роз’ясненні на сайті КСУ.

“16 жовтня до Конституційного Суду України звернувся Станіслав Шевчук з усною вимогою допустити його до робочого місця. Він наголошував на тому, що в рішенні Окружного адміністративного суду міста Києва йдеться про негайне виконання рішення в частині поновлення Станіслава Шевчука на посаді судді та Голови Конституційного Суду України. Так, Станіславу Шевчуку було роз’яснено, що Конституційний Суд України невідкладно, 15 жовтня об 11 год. 15 хв., приступив до розгляду цього питання”, – сказано в повідомленні.

У КС зазначають, що станом на час приходу Шевчука немає рішення ОАСК у справі № 640/8752/19, завіреного гербовою печаткою, як цього вимагає чинне законодавство. Водночас як скорочений, так і повний тексти рішення у цій справі відсутні у Єдиному державному реєстрі судових рішень.

У КС вказали, що надана особисто Шевчуком 15 жовтня 2019 року копія скороченого судового рішення не завірена належним чином.

Як повідомляла “Новинарня“, 11 жовтня Окружний адміністративний суд Києва ухвалив рішення про поновлення Шевчука на посаді судді й голови Конституційного Суду.

15 жовтня Шевчук приніс у КС заяву про поновлення його на посаді.

Того ж дня відбулося спеціальне пленарне засідання КСУ, на якому розглядали заяву Шевчука. Після цього у засіданні було оголошено перерву.

14 травня 2019 року судді Конституційного Суду проголосували за звільнення голови Станіслава Шевчука – через рішення комісії з етики про нібито дисциплінарні порушення в його діях. Тоді ж КС очолила Наталія Шаптала.

17 вересня під час спеціального пленарного засідання судді КС звільнили Шапталу – на підставі подання нею заяви про відставку, відповідно до пункту 4 частини другої статті 149-1 Конституції України. На цьому ж засіданні головою КС обрали Олександра Тупицького.

Станіслав Шевчук у своєму позові просив Окружний адмінсуд Києва визнати протиправними дії Конституційного Суду щодо незаконного його звільнення з посади судді КСУ.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна