Бойовики вербують українців, що відбувають покарання в колоніях в ОРДЛО, – СБУ

 

СБУ блокує спроби псевдоспецслужб “Л/ДНР” використовувати засуджених громадян для підривної діяльності проти України.

Про це у середу, 16 жовтня, повідомляє пресслужба СБУ.

Контррозвідники Служби безпеки фіксують масові факти вербування представниками так званих “МДБ Л/ДНР” громадян України, яких передають із колоній на тимчасово окупованих територіях до українських пенітенціарних установ для подальшого відбування покарання.

Встановлено, що створені та контрольовані російськими окупантами псевдоспецслужби через адміністрації колоній навмисно перешкоджають переведенню засуджених, аби змусити їх надати письмову згоду на співробітництво. Вони мали виконувати завдання на шкоду державні безпеці України як під час перебування в колонії, так і після звільнення. При цьому, за особистими свідченнями багатьох з них, терористи вдаються до фізичного та психологічного тиску, у тому числі через кримінальних авторитетів та інших засуджених, схильних до насильницьких дій, а також створюють нестерпні умови утримання.

Зокрема, серед в’язнів, які у 2019 році були етаповані на контрольовану Україною територію, контррозвідка СБУ в різних регіонах країни виявила 11 завербованих осіб та 20 засуджених, стосовно яких здійснювалися вербувальні підходи.

За свідченнями одного із засуджених, який відбував покарання у Свердловській виправній колонії №38 ТОТ Луганської області, під психологічним і фізичним тиском його змусили надати письмову згоду на співробітництво із силовими структурами псевдореспубліки. При цьому йому було надано псевдонім, відпрацьовано завдання та канали конспіративного зв’язку.

Також виявлено факти використання засуджених для сприяння діяльності незаконних збройних формувань. Зокрема, мешканця Дніпропетровщини, який у 2014 році відбував покарання на території Донецької області, було залучено до робіт на одному з блокпостів терористичного угруповання “Бєзлєра”.

За кожним виявленим фактом здійснюється перевірка та правова оцінка щодо наявності ознак злочину, передбаченого ст. 111 (державна зрада) Кримінального кодексу України.

Читайте також:
“МГБ ЛНР” вербує вихідців із Близького Сходу для шпигування проти України, – СБУ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна