Радіоактивний могильник в ОРДО – поруч з Україною, але недоступний для експертів

 

Ліквідація сховищ ядерних відходів, які залишилися внаслідок діяльності радянського оборонно-промислового комплексу – один з важливих напрямків співробітництва України з НАТО.
Про актуальність невійськових напрямків такої співпраці йшлося під час воркшопу “Україна-НАТО: Співпраця заради миру”, що відбувся днями в Донецькому державному університеті управління (м. Маріуполь).

Одне зі сховищ знаходиться недалеко від Маріуполя, за 110 км – на окупованій території, в межах Донецького казенного заводу хімічних виробів.

Могильники радіоактивних відходів є мінами уповільненої дії. Найнебезпечніші розташовані на окупованих територіях, оскільки до них не мають доступу ні українські, ні міжнародні експерти“, – зазначив виконавчий директор Центру глобалістики “Стратегія ХХІ” Віталій Мартинюк.

Тим часом, нагадав експерт, Північноатлантичний альянс допомагає нашій державі в ліквідації радіоактивних могильників, що залишилися з часів СРСР. У рамках використання Трастового фонду НАТО із захоронення радіоактивних джерел в Україні один радіоактивний могильник, біля села Вакуленчук на Житомирщині, було ліквідовано у 2016 році; наприкінці 2018-го розпочалися відповідні роботи в селі Цибулеве Кіровоградської області. Загальна вартість останнього проєкту 1,5 млн євро.

“Наступним у черзі на знешкодження називають «історичний» радіоактивний могильник у селищі Делятин на Івано-Франківщині. А от коли черга дійде до сховищ на окупованих територіях – поблизу Донецька та в Криму, питання відкрите, – констатував Віталій Мартинюк. – Такі роботи можна буде провести лише після звільнення окупованих територій. А Росію ці джерела небезпеки не особливо цікавлять”.

Воркшоп “Україна-НАТО: Співпраця заради миру” відбувся в Маріуполі 10 жовтня, його проводив Центр глобалістики “Стратегія XXI” за підтримки посольства Великої Британії в Україні.

Читайте також:
Кабмін схвалив угоду про трастовий фонд із НАТО для розмінування Донбасу

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна