Агента ФСБ з Кременчука засудили до 12 років тюрми за держзраду

Агент "Дементій". Скріншот з відео

 

Колегія суддів Крюківського районного суду міста Кременчук Полтавської області засудила до 12 років позбавлення волі за звинуваченням у державній зраді 57-річного місцевого жителя, який шпигував для ФСБ РФ.

Про це повідомляє 15 жовтня прес-служба військової прокуратури Центрального регіону України.

“Встановлено, що в липні 2014 року під час відпочинку в тимчасово окупованому Криму житель Полтавщини встановив контакт і почав конфіденційне спілкування з працівниками ФСБ Росії. Завдання іноземної спецслужби виконував, маючи злочинний умисел, спрямований на завдання шкоди суверенітету, територіальній цілісності та обороноздатності України”, – йдеться в повідомленні.

Як інформують у військовій прокуратурі регіону, протягом 2014-2019 років кременчуківець передавав ФСБ інформацію про суспільно-політичну, соціально-економічну та військову ситуації в Полтавській області та Україні загалом. Зокрема, він зливав дані про осіб, які перебувають на військовому обліку у військових комісаріатах, що є службовою інформацією ВСУ.

“Свою вину в допомозі спецслужбі держави-агресора у проведенні підривної діяльності проти України визнав повністю. 57-річного шпигуна засудили до 12 років позбавлення волі за частиною 1 статті 111 Кримінального кодексу України (Державна зрада)”, – підсумували в прокуратурі.

Як писала “Новинарня“, про підозру в державній зраді мешканцю Кременчука було повідомлено 18 липня 2019 року. Злочин було задокументовано військовою прокуратурою Полтавського гарнізону спільно зі слідчими слідчого відділу і оперативниками відділу контррозвідки управління СБУ в Полтавській області.

Тоді під час обшуків у підозрюваного було вилучено предмети злочинної діяльності та 9000 доларів США та 4900 російських рублів, “здобутих злочинним шляхом”.

Імені чоловіка, якому винесли вирок, у прокуратурі не називають.

Водночас наприкінці липня журналіст ТСН Андрій Цаплієнко з посиланням на інформацію української контррозвідки повідомляв, що співробітники Служби безпеки України затримали жителя Кременчука Полтавської області, колишнього офіцера української міліції, агента з позивним “Дементій”, який працював на Росію і за завданням ФСБ намагався влаштуватися в ізраїльську розвідку “Моссад”.

Одяг “Дементія” на кадрах його затримання в цьому сюжеті відповідає одягу затриманого на фотографіях, опублікованих у липні військовою прокуратурою.

За даними авторів сюжету, у квартирі шпигуна знайшли багато файлів із секретною інформацією про українських військовослужбовців. Зокрема, список офіцерів запасу, приписаних до Кременчуцького військкомату.

Також затриманий розповів подробиці свого вербування, в якому не обійшлося без курортного роману з прекрасною незнайомкою.

Як повідомляли у сюжеті, українські контррозвідники з’ясували, що саме “Дементій” зібрав інформацію і “здав” ФСБ українця Ігоря Кияшка, якого в Росії засудили до 8 років ув’язнення.

Затриманий “Дементій” висловлював сподівання, що вийде на свободу під час обміну утримуваними особами між Україною і Росією.

Сюжет “ТСН” про затримання агента ФСБ “Дементія”:

Читайте також:
На Житомирщині розслідують держзраду гранатометника, який нібито готував теракт у військовій частині

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна