Президент, глави МВС, СБУ і РНБО застерегли протестувальників перед 14 жовтня

доповнено

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков, голова СБУ Іван Баканов та секретар РНБО Олексій Данилов напередодні 14 жовтня видали спільну заяву, в якій закликали учасників масових акцій у День захисника України утриматися від агресивних дій щодо правоохоронців, натомість провести виступи “в єдності, в об’єднанні в ім’я ключових цілей”.

Про це йдеться в тексті заяві, оприлюдненій 13 жовтня на сайті МВС.

У заяві зазначено, що багато людей 14 жовтня візьмуть участь в масових заходах, політичних мітингах, акціях, ходах, присвячених, і “правоохоронці готові забезпечити право на мирні зібрання і публічну демонстрацію громадянської позиції кожному українцю”.

“Співробітники Міністерства внутрішніх справ, службовці Національної поліції України, Національної гвардії та співробітники Служби безпеки – частина нашого суспільства.
Кожен 3-й поліцейський, нагвардієць та співробітник СБУ – учасник АТО. У нас – одні цінності. Головні з них: Україна, її суверенітет, мир у країні і щастя кожного українця!
Ми готові забезпечувати права громадян. Ми готові захищати громадський порядок і безпеку кожного учасника.
Вкрай важливо у цей день об’єднатися навколо головних цінностей і разом берегти безпеку і поважати права кожного громадянина”, – сказано в заяві.

“Ми добре пам’ятаємо події 31 серпня 2015 року, коли бойова граната обірвала життя чотирьох нацгвардійців, а понад 120 осіб отримали поранення. Тому завтра правоохоронні органи будуть діяти суворо і уважно. І ми дуже розраховуємо на пильність учасників масових акцій. Наш спільний ворог нікуди не подівся – ви, як і ми, повинні розуміти, що можливі будь-які провокації!” – -зазначено у відозві.

Підписанти заявляють, що “наша сила – в єдності, в об’єднанні в ім’я ключових цілей”, та що День захисника України “повинен пройти мирно і гідно”.

“Не дозволяйте нікому маніпулювати вами, використовувати вас «в темну», нести деструкцію. Занадто багато загинуло воїнів і захисників України, щоб зараз ми дозволили ворогові використовувати чвари всередині країни в його – імперських – цілях!” – ідеться в заяві.

ДОПОВНЕНО. Президент Володимир Зеленський в окремому зверненні закликав громадян не піддаватися на провокації тих, хто “дуже хоче створити красномовну картинку для російського телебачення”.

“Завтра – наше українське національне свято. Тож давайте у цей день не робити своїми ж руками подарунків для наших недругів. Вони мріють побачити у наших лавах розбрат, чвари та хаос. І дуже бояться, що українці будуть єдиними й згуртованими. Тож на заздрість усім доведімо, що ми, українці, – вільний, цивілізований, а головне – мудрий народ. Пам’ятаймо про це”, – говориться у зверненні президента.

Також Зеленський звернувся до правоохоронців із закликом поважати право громадян на мирний протест та гарантувати їм захист.

“14 жовтня у столиці буде багато ветеранів і добровольців. Розумію ваш (правоохоронців) острах щодо подальшого врегулювання ситуації на Донбасі. Ви цілком справедливо не хочете, щоб те, за що ви воювали, виявилося марним. І не допустите, щоб пам’ять про загиблих бойових побратимів і посестер було зраджено. Обіцяю вам як Президент України і Верховний Головнокомандувач Збройних сил, що і я ніколи цього не допущу. Ви неодноразово казали, що ветерани, як ніхто інший, хочуть миру. Та не будь-якого, а справедливого. Я знаю це і запевняю вас – тільки так і буде”, – зазначається у зверненні Зеленського.

Як інформувала “Новинарня“, голова парламентської фракції “Слуга народу” Давид Арахамія вважає, що деякі учасники вуличних акцій проти узгодження “формули Штайнмаєра” отримують гроші за участь у цих протестах. Раніше подібну думку – про підкуп учасників мітингів протесту проти “формули Штайнмаєра” – висловлювали голова офісу президента Андрій Богдан і президент Володимир Зеленський.

1 жовтня представник України в ТКГ у Мінську Леонід Кучма погодив так звану “формулу Штайнмайєра” для встановлення “особливого статусу” окупованих РФ територій Донецької і Луганської областей. Україна також домовилася про розведення військ на Донбасі. У зв’язку з цим у Києві та в інших містах почалася хвиля протестних акцій “Ні капітуляції!”.
Найбільше віче “Ні капітуляції!”, що відбулося на Майдані Незалежності в Києві 6 жовтня, зібрало, за різними оцінками, від 10 до 15 тисяч учасників.

14 жовтня в Києві пройде зокрема другий марш “Ні капітуляції!” (ініціатори – ветерани АТО/ООС, партія “Європейська солідарність” та ін.), а також Марш УПА, організований ВО “Свобода”.

Читайте також:
МВС стягує охороняти Київ на Покрову 6 тисяч поліцейських і нацгвардійцівФото: МВС

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.