Зеленський відмовився від права президента узгоджувати призначення дипломатів

 

Текст указу №740/2019 оприлюднений сайтом президента 9 жовтня.

Новий указ вносить зміни до указу №513 від 4 червня 2008 року та встановлює, що “кандидатури на посади першого заступника, заступника Міністра закордонних справ та Генерального консула України попередньо погоджуються з Президентом України”.

Однак насправді це рішення радикально скорочує перелік погоджень, пише “Європейська правда“.

Досі очільник МЗС був не мав права самостійно здійснити жодного значного призначення ані у МЗС, ані за кордоном, зазначає “Європравда”, і всі кадрові рішення вимагали “узгодження із президентом”, тобто ухвалювалися на Банковій.

Старий указ вимагав від міністра закордонних справ узгоджувати з Банковою “кандидатури на посади першого заступника, заступника міністра закордонних справ, керівника структурного підрозділу МЗС, генерального консула, радника-посланника, радника дипломатичного представництва України в іноземній державі, при міжнародній організації, ректора, першого проректора, проректора Дипломатичної академії України”.

“Фактично цими узгодженнями завжди опікувалися зовнішньополітичні радники президента, апаратна вага яких через це була вищою за вагу міністра”, – пише “ЄП”.

Видання нагадує, що міністром закордонних справ України зараз є Вадим Пристайко, який перед тим був заступником голови АП – фактично, зовнішньополітичним радником президента Зеленського.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна