Які у роботи вдома переваги та недоліки ℗

 

Із розвитком інтернету динаміка збільшення популярності віддаленої роботи буде тільки зростати. Станом на 2018 рік на українській біржі фрілансу «Freelancehunt» зареєстровано 320 000 осіб. Найбільш популярні напрямки діяльності фрілансерів — дизайн, робота з текстами, програмування. Виконувати завдання можна, навіть маючи лише телефон. Низькі ціни на смартфони на сайті shop.kyivstar.ua дозволяють купити ультра сучасний гаджет, який повністю замінить робочий комп’ютер.

Важко уявити, як фахівець з маленького містечка міг би запропонувати свої послуги компанії з Києва, якби не існувало інтернету. У цій статті ми розповімо про плюси та мінуси, а також можливості фрілансу як альтернативи роботи в офісі.

Переваги віддаленої роботи

Робота з дому дає людям значні переваги, а саме:

  1. Можливість планувати свій час та працювати за зручним розкладом. У будь-який момент можна зробити перерву на каву або працювати лише вранці та ввечері. Завжди є час на власні справи: похід до спортзалу чи цікаві курси.
  2. Заощадження часу й коштів на поїздки в громадському транспорті чи власному авто.
  3. Більше часу на родину та друзів. Одна з головних переваг роботи вдома — можливість вільно планувати графік й більше спілкуватись з близькими.
  4. Можливість подорожувати. Працювати можна не лише вдома, але й скрізь, де є доступ до інтернету. Skype, Slack, CRM та безліч інших додатків дозволяють спілкуватися з клієнтом або працювати в команді з будь-якого куточка світу.
  5. Більша концентрація уваги. В офісі завжди виникають стресові ситуації та фактори, що відвертають увагу. Наприклад, гучний ксерокс чи балаканина колег.

Основні мінуси роботи з дому

Віддалена робота має багато переваг, але підходить не кожному через низку таких недоліків:

  1. Проблеми із самодисципліною. Неорганізованим людям буде важко контролювати себе.
  2. Брак спілкування. Ніяких посиденьок з колегами за кавою або спільних обідів. Зі своїм керівництвом та іншими співробітниками компанії зазвичай спілкуються по Skype або електронною поштою. Тому екстравертам буде важко.
  3. Відсутність кар’єрного зростання. Підвищення чи виконання обов’язків керівника – поняття, не пов’язані з фрілансом. Розвиток фрілансера як спеціаліста — це постійна самоосвіта та збільшення заробітку.
  4. Неповноцінне робоче місце. Якщо фрілансер мешкає в однокімнатній квартирі з дружиною та маленькою дитиною, йому важко навіть фізично виділити повноцінне місце для роботи, не кажучи про абстрагування. Коворкінг-центри – чудовий вихід із ситуації.

Якщо зазначені вище недоліки не перекреслюють переваги, спробувати такий формат роботи дійсно варто.

Кілька порад, як дисциплінувати себе

Навіть якщо ви маєте проблеми з самоорганізацією, це не означає, що двері до світу фрілансу для вас зачинені. Працювати вдома можна навчитись, і для цього ми дамо кілька порад.

Планування. Кожен ранок потрібно починати з написання плану на день. Для того, щоб максимально все встигнути, бажано записувати навіть похід до крамниці, а не лише робочі справи.

Корисні методики. Є багато книжок, автори яких пропонують техніки самодисципліни. Наприклад, Штаффан Ньотеберг у книзі «Тайм-менеджмент за помідором» радить працювати за таймером. Потрібно вмикати його кожні 25 хвилин та протягом цього часу не відволікатись від роботи.

Робота із жорсткими дедлайнами. Наявність чіткого строку здачі роботи позитивно впливає на продуктивність та швидкість виконання.

Мотивація. Ніхто, крім неї, не змусить людину працювати краще. Робота приносить дохід. І саме його отримання та примноження має мотивувати до плідної праці.

Матеріал публікується на правах реклами ℗

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна