Прокуратура поновила справу про напад УДО на журналістів “Схем” на весіллі Луценка

 

Прокуратура поновила кримінальне провадження щодо перешкоджання діяльності та побиття журналістів програми “Схеми” співробітниками держохорони на весіллі сина генпрокурора Юрія Луценка дворічної давності.

Як передає “Новинарня“, про це у вівторок, 8 жовтня, повідомила пресслужба ГПУ.

“Прокуратурою Київської області 7 жовтня 2019 року скасовано постанову слідчого прокуратури області від 08.05.2019 року про закриття кримінального провадження за фактом спричинення 15.09.2017 року тілесних ушкоджень журналістам на території одного із заміських комплексів працівниками Управління державної охорони за ч. 2 ст.345-1 КК України”, – сказано в пресрелізі.

Подальше досудове розслідування в цій справі доручили слідчим територіального управління Державного бюро розслідувань у м. Києві.

Нагадаємо, раніше прокуратура Київщини за майже два роки розслідування не знайшла складу злочину в нападі співробітників УДО на журналістів програми “Схеми: корупція в деталях” (спільний проєкт “Радіо Свобода” та телеканалу “UA:Перший”) під час зйомок гостей весілля сина тодішнього генпрокурора Юрія Луценка і 8 травня 2019 року закрила відповідне кримінальне провадження.
Відповідну постанову про закриття вніс слідчий в особливо важливих справах слідчого відділу прокуратури Київської області Михайло Вознесенський. “Жодних доказів, які б вказували на те, що в діях працівників Служби ДППОЗ УДО України є ознаки злочину, передбаченого ч.2. статті 345-1 КК України, не здобуто”, – вказав він у постанові. Слідчий також зазначив, що розглянувши матеріали провадження, він дійшов висновку, що “в матеріалах кримінального провадження не вбачається суб’єктивна сторона злочину, яка характеризується в прямому умислі”.

Журналісти “Схем” заявили, що оскаржуватимуть рішення про закриття кримінального провадження.

Закрите святкування одруження сина тодішнього генерального прокурора Юрія Луценка відбулася 15 вересня 2017 року в ресторанному комплексі під Києвом. Журналістам вдалося зафіксувати, як службові автомобілі використовувалися для складання подарунків і перевезення осіб, які не входять до держструктур, зокрема візажистки нареченої.

На святі старшого сина Юрія Луценка були присутні перші особи держави, а також низка міністрів і народних депутатів. Щоб журналісти не побачили відвідувачів, співробітники Управління державної охорони намагалися завадити їм зафіксувати ці події на відео, а під час виїзду зі святкування президента Порошенка скоїли фізичний напад на знімальну групу, щоб перешкодити зйомці цього моменту. Відповідно до заяви “Схем”, їхній оператор Борис Троценко зазнав струсу мозку і пошкодження руки.

Згодом начальник Управління державної охорони Валерій Гелетей зателефонував до журналіста програми “Схеми” Михайла Ткача і вибачився за інцидент. Під час зустрічі з журналістами начальник УДО зазначив, що службова перевірка щодо співробітників УДО, які скоїли напад на журналістів, не виявила порушень у їхніх діях.
Начальник УДО пояснив дії своїх підлеглих тим, що “цей військовослужбовець спіткнувся, упав і зачепився за оператора”.

Згодом, у жовтні 2017 року, трьох військовослужбовців Управління державної охорони України було притягнуто до дисциплінарної відповідальності за перешкоджання роботі знімальної групи програми “Схеми”.

Читайте також:
САП закрила справу проти Луценка через використання авто ГПУ на весіллі сина

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.