На виборах у Португалії знову перемогли соціалісти

 

У Португалії лівоцентристська Соціалістична партія (PS) отримала більшість голосів на парламентських виборах,що відбулися 6 жовтня, та після формування коаліції ймовірно продовжить керувати країною.

Як інформує AP, соціалісти, яких очолює чинний прем’єр країни Антоніу Кошта, отримали 106 мандатів, при тому що в попередньому скликанні вони мали 86 місць.

Соціал-демократична партія, яка посіла друге місце, здобула 77 мандатів (на 12 менше, ніж 2015 року).

Соцпартія чотири роки тому сформувала уряд меншості за підтримки комуністів та “Лівого блоку”.

Тепер Антоніу Кошта заявив, що почне переговори з іншими партіями задля забезпечення політичної угоди на наступні чотири роки.
“Політична стабільність має важливе значення для міжнародного авторитету Португалії”, – сказав Кошта в промові після оголошення результатів виборів.
За словами лідера соціалістів, його майбутній уряд буде продовжувати свої зусилля щодо поліпшення державних фінансів Португалії.

“Лівий блок”, який посів третє місце та отримав 19 місць, готовий почати нові переговори з соціалістами.

Коаліція комуністів із зеленими (CDU) – четверта з 12 мандатами (на 5 менше, ніж на попередніх виборах).

Невеликі партії також отримали кілька місць, і деякі з них можуть стати партнерами соціалістів у формуванні уряду.

Християнські демократи (CDS-PP) – лише п’яті з 5 мандатами, що на 13 менше, ніж у 2015 році.

Антоніу Кошта прийшов до влади чотири роки тому, пообіцявши скасувати заходи жорсткої економії, введені під час фінансової кризи в Європі, коли Португалія потребувала міжнародної допомоги.
Останніми роками уряд Португалії, яка пережила серйозну економічну кризу, дотримувався політики економії. Однак згодом Кошта почав збільшувати соціальні та інші видатки. Завдяки туризму економічне становище країни також поліпшується.

Читайте також:
У Португалії відкрили перший пам’ятник Тарасові Шевченку. ФОТО, ВІДЕО

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна