“Захисник України – Герой Чернігова”: на Сіверщині запровадили нову нагороду воїнам

 

У Чернігові запровадять відзнаку територіальної громади міста Чернігова – почесне звання “Захисник України – Герой Чернігова”. Вона присвоюватиметься мешканцям міста за вагомий особистий внесок у захист незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України.

Таке рішення 3 жовтня ухвалив виконком Чернігівської міської ради.

Церемонія вручення почесного звання проходитиме щорічно під час святкування Дня захисника України (14 жовтня). На урочистостях вручатимуть відповідний диплом та нагрудний знак. Якщо звання присвоєне посмертно – нагороду передадуть найближчим родичам.
Також виплачуватимуть разову грошову винагороду в розмірі десяти мінімальних заробітних плат.

Почесне звання отримають ті, хто брав безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах АТО/ООС, у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі й стримуванні збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях.

Перші відзнаки вручатимуть з наступного року – близько 500 тисяч гривень на винагороду щорічно закладатимуть до міського бюджету.

Право присвоєння цього звання належить виключно Чернігівській міськраді. Присвоюватиметься воно лише один раз за життя і буде довічним.

У ЧМР нагадали, що у травні цього року на ім’я чернігівського міського голови надійшло клопотання від громадської організації “Родина воїна” щодо присвоєння звання “Почесний громадянин міста Чернігова” (посмертно) трьом учасникам АТО/ООС: Брую Миколі Віталійовичу, Запеці Віктору Олександровичу, Чередніченку Денису Ігоровичу.
Під час його розгляду на засіданні відповідної комісії виникла дискусія, оскільки усі загиблі учасники АТО/ООС є героями, тому ніхто не має морального права визначати ступінь їх героїзму й мужності та встановлювати черговість у присвоєнні їм почесного звання.
Відповідно ж до положення, комісія розглядає пропозиції про присвоєння даного звання по одній кандидатурі з кожної галузі, але не більше трьох кандидатур загалом на рік. А зважаючи на загальну кількість героїв, цей процес може тривати десятки років. В результаті дане подання було знято з розгляду, натомість було запропоновано нагороду “Захисник України – Герой Чернігова”.

Читайте також:
На Чернігівщині вандали спаплюжили пам’ятники на могилах загиблих АТОвців. ВІДЕО

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна