Рябошапка про підозру Порошенку: “Не анонсуємо”

 

Генеральний прокурор Руслан Рябошапка заявив, що не анонсуватиме оголошення підозри п’ятому президенту, народному депутату від партії “Європейська солідарність” Петру Порошенку за фактом зловживання владою.

Як повідомляє “Новинарня“, про це Рябошапка заявив на брифінгу у п’ятницю, 4 жовтня, відповідаючи на пряме запитання журналіста.

За словами генпрокурора, лише 5 екснардепів протягом минулого тижня отримали тексти підозр та пообіцяв активізацію цього процесу (вручення підозр – Н.).

“Ми робимо аудит проваджень, які раніше розслідувала ГПУ. Переглядаємо всі провадження, які були закриті чи “роздріблені”, – сказав Рябошапка.

На запитання журналіста, чи готує ГПУ підозру експрезиденту Порошенку за зловживання владою, Рябошапка й не спростував це, і не підтвердив.

“Ми не анонсуємо підозри, обшуки та інші процесуальні дії. Матеріалів є багато щодо високопосадовців, щодо екснардепів та чинних нардепів. Незабаром дізнаєтеся, але ми не будемо анонсувати ці речі”, – сказав генпрокурор.

Як відомо, днями українські ЗМІ з посиланням на джерела в правоохоронних органах, писали, що “ГПУ відпрацьовує проєкти підозр ексглаві держави”.

Разом з тим, за повідомленням пресслужби партії “Європейська солідарність” в п’ятницю, 4 жовтня, відомий російський адвокат Ілля Новіков долучається до захисту п’ятого президента України Петра Порошенка в низці кримінальних справ.

“Це рішення було прийняте після того, як стало відомо про намір Державного бюро розслідувань звернутися за правовою допомогою … до країни-агресора, зокрема, у кримінальному провадженні щодо проходження українських військових кораблів у Керченській протоці у листопаді 2018 року”, – йдеться у повідомленні партії.

У політсилі Порошенка нагадують, що провадження було розпочато за заявою екс-заступника глави Адміністрації Януковича Андрія Портнова.

Як інформувала “Новинарня“, 19 травня колишній заступник глави адміністрації президента Януковича, юрист Андрій Портнов, який після Євромайдану виїхав до Росії, а згодом — до Австрії, повернувся в Україну після перемоги Володимира Зеленського на виборах.
Він близький до олігарха Ігоря Коломойського і голови адміністрації Зеленського Андрія Богдана.

За заявами Портнова відкрито сім чи вісім проваджень щодо дій президента Петра Порошенка, зокрема справу стосовно продажу “Кузня на Рибальському” Сергію Тігіпку, наступ ЗС України на Донбасі 2014 року, рейд суден ВМСУ в Азовське море через Керченську протоку в листопаді 2019 року, купівлю каналу “Прямий”, вивезення до Молдови корумпованого судді Миколи Чауса, фальсифікації документів про формування парламентської коаліції 2016 року.
Портнов не приховує, що мститься Порошенку і постмайданній владі та хоче провести щодо них люстрацію.

Юристи Петра Порошенка називали згадані позови політичними переслідуваннями з боку Портнова, передвиборчим тиском, “юридичним тролінгом” і завідомо неправдивими повідомленнями.
Голову ДБР Романа Трубу, який відкриває провадження, у Порошенка назвали “інструментом в руках поплічника Віктора Януковича” Портнова.

Петро Порошенко приходив на допит у ДБР за викликом 25 липня, після чого поруч з Бюро сталася сутичка, спричинена опонентами експрездента.

Як інформувала “Новинарня“, ДБР уже розслідує “захоплення влади” Порошенком, Гройсманом і Парубієм.

Читайте також:
“Спілкуємося з Telegram-каналом Портнова”: Порошенко приїхав на допит у ДБР

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна