“Підтримуємо Україну”: турецькі дипломати прокоментували “кримський форум” у Стамбулі

 

Позиція Туреччини щодо анексії Криму й територіальної цілісності України лишається незмінною, спроби росіян легітимізувати окупацію півострова не матимуть впливу на політику Туреччини з цього питання.

Так у МЗС Туреччини прокоментували проведення у вівторок, 1 жовтня, у Стамбулі так званого “Турецько-кримського економічного форуму”, повідомляє “Укрінформ”.

Попри зусилля українських дипломатів, позицію турецької сторони, а також відмову з боку одного з готелів мережі “Хілтон”, де спершу планували провести “форум”, захід відбувся в іншому готелі Стамбула.

“Позиція Туреччини в Україні чітка. Ми підтримуємо територіальну цілісність України і не визнаємо незаконну та нелегітимну анексію Криму. У нас немає офіційного контакту з де-факто владою в Криму. Спроби легітимізувати анексію Криму не матимуть впливу на нашу політику”, — заявили в МЗС.

Проведення “форуму” також засудили представники бізнесових кіл Туреччини.

Рада зовнішньоекономічних зв’язків Туреччини (DEIK) закликала турецьких бізнесменів не брати участі у “форумі” та наголосила, що Турецька Республіка підтримує територіальну цілісність України, не визнає анексію Криму, і проведення такого заходу суперечить державній політиці Туреччини та міжнародному праву.

На намір проведення цього форуму відреагувало посольство України в Туреччині та генконсульство України в Стамбулі, надіславши відповідні звернення до МЗС Туреччини, місцевої влади, у промислові, комерційні спілки, до керівництва готелю, де мав відбуватися “кримський форум” із роз’ясненням ситуації та закликом не брати участі у заході та не надавати сприяння його організації.

Посол України в Туреччині Андрій Сибіга назвав захід провокацією та спробою росіян легітимізувати окупацію Криму.

Нагадаємо, організований РФ “Турецько-кримський економічний форум” пройшов напередодні. Його метою називали розвиток “турецько-кримсько-російських стосунків” та створення нових можливостей для бізнесу.
Турецькі бізнесмени, які отримали запрошення відвідати цей захід у Стамбулі, розпізнали провокацію та проігнорували форум.

Читайте також:
У Туреччині відбувся випуск українських операторів ударних БПЛА Bayraktar TB2

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна