САП повідомила про підозру екснардепу Березкіну

 

Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомила про підозру позафракційному народному депутату VIII скликання Станіславу Березкіну (групи “Відродження”, “Воля народу”).

Про це у п’ятницю, 27 вересня, повідомила прес-служба САП.

“У п’ятницю… за дорученням прокурорів, детективами НАБУ у встановленому законом порядку повідомлено про підозру екс-депутату за ч.3 ст.27, ч.5 ст.191, ч.3 ст.27, ч.3 ст.209, ч.3 ст.27, ч.1 ст.366 КК України”, – сказано у повідомленні.

Відомство вказує, що під час розслідування зібрано докази, які дають достатні підстави вважати, що колишній Березкін як бенефіціар групи компаній “Креатив” наприкінці 2013 – початку 2014 років “організував заволодіння коштами державного банку АТ “Ощадбанк” у сумі 20 млн. доларів США, залучивши до таких дій інших осіб, у тому числі службовців банківської установи”.

“Заволодіння коштами здійснено за попередньою змовою групою осіб під видом видачі кредиту, хоча достатнього забезпечення для його отримання до банку надано не було”, – повідомляє САП.

Кошти після їх отримання на рахунок однієї з компаній групи “Креатив” були легалізовані шляхом перерахування на рахунки іноземних компаній.

“В подальшому компаніями офшорних юрисдикцій за рахунок отриманих як кредит коштів АТ “Ощадбанк” придбано активи в м. Одесі та на Чорноморському узбережжі, після чого їхні корпоративні права були передані дітям екснардепа”, – повідомляють у САП.

Як відомо, Верховна Рада у листопаді 2018 року відмовилася надати згоду на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата від групи “Воля народу” Станіслава Березкіна.

У кінці 2016 року повідомлялося, що державний “Ощадбанк” відсудив у співвласників агрохолдингу “Креатив” Юрія Давидова та Максима Березкіна, 200 мільйонів доларів. Всього Березкін і Давидов винні “Ощадбанку” 300 мільйонів доларів за фіктивними кредитами.

У справі про привласнення коштів “Ощадбанку” правоохоронці затримували сина Березкіна Максима. Проте згодом суд відпустив його під заставу у 5 мільйонів гривень.

Загалом у справі затримано 10 осіб, яким повідомлено про підозру та обрано запобіжні заходи. Всі вони вийшли під заставу.

Березкін із сином були засновниками холдингу “Креатив”.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна