Антикорупційний суд відмовився слухати справу Єфремова про “закони 16 січня”

 

Вищий антикорупційний суд відмовився розглядати так звану справу про диктаторські “закони 16 січня”, у якій фігурують ексдепутати Олександр Єфремов, Олександр Стоян і Сергій Гордієнко.

Як повідомляє “Новинарня“, відповідне рішення було ухвалене під час засідання суду у вівторок, 24 вересня. Про це розповів у коментарі журналістам адвокат Єфремова Олександр Мельников.

“Вищий антикорупційний суд вирішив передати обвинувальний акт в Апеляційну палату для визначення підсудності”, – сказав він.

Адвокат пояснив, що судді, ухвалюючи дане рішення, керувалися змінами до закону про ВАКС, які були ухвалені парламентом 18 вересня.

“Справа була скерована до ВАКС помилково. 18 вересня ВР прийняла закон, яким передбачено, що ВАКС розглядає справи, які розслідували детективи НАБУ”, – пояснив Мельников.

Захисник додав, що розслідування у цій справі здійснювало не НАБУ, а Генеральна прокуратура.

Як повідомлялося, 12 вересня ВАКС отримав від Солом’янського райсуду столиці матеріали справи щодо колишніх народних депутатів Єфремова, Стояна (Партія регіонів) і Гордієнка (Комуністична партія), які обвинувачуються у вчиненні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 364 ККУ (зловживання владою або службовим становищем), ч.5 ст. 27 ККУ (співучасть у злочині), а також ч. 2 ст. 366 ККУ (службове підроблення).

“Диктаторські закони”, або “закони 16 січня”, були ухвалені парламентом в січні 2014 року, як вважається, із порушенням регламенту. Зокрема вони обмежували права громадян та давали владі більше можливостей для покарання учасників акцій протесту.

Єфремова затримали 30 липня 2016 року за підозрою у причетності до створення та діяльності угруповання “ЛНР”, дій із метою зміни меж території України та заволодіння майном “Луганськвугілля”. Також екс-“регіонала” звинувачують у державній зраді (ч. 1 ст. 111 КК України).
Сам Єфремов усі звинувачення на свою адресу відкидає.

4 січня 2017 року Генеральна прокуратура направила до суду обвинувальний акт стосовно Єфремова.

13 січня 2017 року Єфремова з Києва конвоювали до Старобільська, де він досі перебуває під арештом у СІЗО (суд щоразу продовжує такий запобіжний захід на два місяці).

1 квітня 2017 року Генеральна прокуратура закрила одне з трьох кримінальних проваджень щодо Єфремова – з приводу розпалювання ворожнечі, а суд виніс рішення про повернення йому застави в сумі 60 900 грн.
Тоді начальник управління спецрозслідувань ГПУ Сергій Горбатюк повідомив: “Справа стосувалася публічних виступів Єфремова у період лютого – квітня 2014 року. За результатами розслідування, саме за фактом розпалювання міжнаціональної ненависті, її закрито. За висновками експертизи, саме такого різновиду злочину в цьому немає. Але ці заяви перевіряються у загальному контексті розслідування великої справи щодо сепаратизму. Їм ще дадуть оцінку”.

Щодо Єфремова було порушено ще два провадження – про зловживання службовим становищем і прийняття диктаторських законів ВР 16 січня 2014 року, а також про вплив на тендерні процедури вугледобувної промисловості у Луганській області.

У 1998-2005 роках Єфремов очолював Луганську ОДА.

Поточні рейтинги “Опоблоку” (фракція Вадима Новинського) не передбачають потрапляння цієї партії в Верховну Раду на дострокових виборах у липні 2019 року.

22 липня Апеляційний суд Києва відпустив під цілодобовий домашній арешт ексголову фракції ПР Єфремова.

Читайте також:
Справа Єфремова: суд аналізував виступ екс-регіонала в Держдумі РФ, він зголоднів

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна